TASR/AP
StoryEditor

Nemeckí policajti aj vojaci sa radikalizujú. Dôvodmi sú migračná kríza a zlá výzbroj

25.06.2019, 12:10
Policajti čoraz viac sympatizujú s krajnou pravicou, upozorňuje bývalý politik.

V Nemecku sa rozpútala debata, do akej miery sympatizujú príslušníci bezpečnostných zložiek, teda polície alebo armády, s pravicovo-radikálnymi postojmi. Otázku nastolil bývalý vrcholný politik kresťanských demokratov (CDU) Friedrich Merz.

V rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Bild uviedol, že medzi vojakmi a členmi spolkového policajného zboru, ktorý má okrem iného na starosti ochranu hraníc, sústavne klesá podpora pre demokratické strany. Z toho vraj ťaží protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Dôsledok migračnej krízy?

Môže ísť o jeden z dôsledkov migračnej krízy z rokov 2015 a 2016. Množstvo policajtov považovalo rozhodnutie vlády v Berlíne nechať štátne hranice otvorené ako výraz zlyhania štátu.

Bývalý šéf poslaneckého klubu strany v nemeckom Spolkovom sneme Merz svoje výbušné tvrdenie opieral o "rozhovory s radovými policajtmi", ktorí mu vraj dávali opakovane najavo, že cítia zo strany politického vedenia krajiny až príliš malú podporu pre ich prácu. A to nielen ohľadom migrácie, ale v poslednom čase napríklad aj pri potláčaní kriminality rodinných klanov v nemeckých mestách.

Podobná nálada vraj panuje aj u príslušníkov nemeckej armády. Im vraj zase primárne vadí dlhodobo zlý technický stav výzbroje a nízka pozornosť, akú táto problematika dostáva zo strany vlády. Množstvo dôstojníkov navyše tiež nesúhlasí s faktickým zrušením všeobecnej brannej povinnosti, ku ktorej pred niekoľkými rokmi v Nemecku došlo.

Friedrich Merz, ktorý sa vlani v decembri neúspešne uchádzal o vedenie najväčšej vládnej strany a tesne prehral s Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, vyvolal svojím rozhovorom značný rozruch. Vedenie polície a armády si totiž v minulých desaťročiach zakladalo na tom, že má mechanizmy umožňujúce odhaliť prípadné sympatie pre radikálne názory.

Neprekvapí preto, že najostrejšie na Merzove slová zareagoval spolkový minister vnútra Horst Seehofer, ktorý vo vláde zastupuje bavorských kresťanských socialistov (CSU), sesterskú organizáciu CDU.

"Nemal by zneužívať spolkovú políciu ako odrazový mostík pre plánovanie vlastnej politickej kariéry," pustil sa Seehofer do Merza, o ktorého politických ambíciách sa v Nemecku pravidelne špekuluje.

Sympatie k AfD

Merza naopak podporili zástupcovia viacerých stavovských organizácií nemeckej polície. "U spolkových policajtov sa kvôli tomu vytvorili sympatie k AfD. Dnes preto za ňu niektorí z nich kandidujú v krajinských voľbách," uviedol pre denník Rheinische Post Jörg Radek, ktorý je podpredsedom policajných odborov (GdP).

O ako citlivú tému ide, sa ukázalo v uplynulých dňoch aj pri inej príležitosti. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery príslušníka spolkovej polície, ktorý zaisťoval koncert neonacistických rockových skupín vo východosaskom Ostritzi.

Na svojej uniforme mal malý grécky nápis "Molon labe" (v preklade: "Poď si pre nich"). Ide o odkaz na výrok spartského kráľa Leonida, ktorým reagoval na výzvu nepriateľov zložiť zbrane. Postava spartského panovníka a celá symbolika, ktorá s tým súvisí, je považovaná za jeden zo znakov novej pravice, napríklad takzvaného identitárneho hnutia.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:30