Reuters
StoryEditor

Škandál v USA. Miliardár Epstein bol obvinený zo sexuálneho zneužívania neplnoletých dievčat

08.07.2019, 16:52
Autor:
tbatba
Rodený Newyorčan bol pred obvineniami známy svojimi kontaktmi s bohatou politickou a obchodnou elitou.

Bohatý americký finančník Jeffrey Epstein bol obvinený zo sexuálneho zneužívania neplnoletých dievčat vo svojich domoch v New Yorku a na Floride. 

Epstein dnes k obvineniam na súde vyhlásil, že sa necíti vinný.

Údajné trestné činy sa podľa obžaloby stali v rokoch 2002 až 2005. Jeho obete mali mať 14 rokov. 

Multimilionár Epstein, bývalý priateľ Donalda Trumpa, Billa Clintona, a princa Andrewa, vojvodu z Yorku, bol zatknutý v sobotu, informuje Financial Times.

Teraz súd rozhoduje o možnom prepustení na kauciu. Na dnešnom pojednávaní súd k záveru nedospel, rokovanie preto bude pokračovať vo štvrtok. Epstein tak prinajmenšom do štvrtka zostáva vo väzbe.

Prokuratúra sa snaží súd presvedčiť, aby kauciu neumožnil, poukazuje okrem iného na to, že Epstein by vďaka svojmu bohatstvu, súkromnému lietadlu či nehnuteľnostiam v zahraničí mohol z USA utiecť.

Vytvoril a udržiaval sieť

Americká advokátska kancelária v južnej časti New Yorku tvrdí, že Epstein vytvoril a udržiaval „sieť, ktorá mu umožňovala sexuálne využívať a zneužívať desiatky neplnoletých dievčat“. Taktiež údajne zaplatil obetiam za nábor ďalších maloletých dievčat. 

Jeho právnik povedal pre tlačovú agentúru Reuters, že by sa nemusel priznať k žiadnym obvineniam.

Obvinenie prichádza vyše desaťročie po tom, čo sa finančník a registrovaný páchateľ sexuálnych trestných činov vyhol dlhoročnému trestu odňatia slobody za podobné trestné činy.  

Kto je Jeffrey Epstein?

Rodený Newyorčan bol pred obvineniami známy svojimi kontaktmi s bohatou politickou a obchodnou elitou. Ako mladý muž vyučoval matematiku a fyziku na súkromnej Daltonskej škole na Manhattane.

V roku 1976 vstúpil do sveta financií. Pracoval ako obchodník s opciami pre investičnú banku Bear Stearns a neskôr založil svoju vlastnú spoločnosť. 

Pre jeho bohatý životný štýl, spolu s utajením jeho zoznamu klientov a ďalšími detailmi jeho podnikania, získal Epstein povesť tajomného podnikateľa, píše spravodajský portál BBC.

 

01 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Po Elvisovi prichádza na rad Jackson. Hudobná dráma o kráľovi popu by mala prísť do kín budúci rok 02 - Modified: 2024-03-09 15:21:34 - Feat.: - Title: V Poľsku rezignoval biskup, ktorý kryl prípady sexuálneho zneužívania 03 - Modified: 2024-03-01 20:04:38 - Feat.: - Title: V Rakúsku vyšetrujú 17 tínedžerov pre sexuálne zneužívanie dievčaťa 04 - Modified: 2024-02-22 07:52:24 - Feat.: - Title: Fico ustúpil tlaku verejnosti. Pri znásilnení by mali platiť doterajšie premlčacie doby, rozhodla vláda 05 - Modified: 2024-02-21 14:38:14 - Feat.: - Title: Páchatelia sexuálneho násilia v Británii si nebudú môcť zmeniť meno
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:32