Reuters
StoryEditor

Búrka Barry spôsobila záplavy, postupne však slabne

14.07.2019, 16:12
Autor:
ČTKČTK
Búrka bola na chvíľu prvým hurikánom tohtoročnej sezóny.

Tropická búrka Barry zasiahla americký štát Louisiana, kde zaplavila niektoré diaľnice. V zaplavených oblastiach museli niektorí ľudia vyliezť na strechy. Búrka podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) rýchlo stráca na intenzite a čoskoro zoslabne na tropickú depresiu, región však naďalej musí počítať s výdatnými zrážkami.

Na juhu Louisiany bola v sobotu nariadená povinná evakuácia a prezident Donald Trump v tomto štáte vyhlásil stav núdze, aby uľahčil čerpanie federálnej pomoci.

Prvý hurikán sezóny

Búrka Barry, ktorá sa v sobotu na chvíľu stala prvým hurikánom tohtoročnej sezóny, síce zoslabla, ale úrady varovali, že naďalej môže spôsobiť záplavy. Podľa pôvodných predpovedí malo na niektorých miestach pri New Orleans napršať až 50 centimetrov dažďa, dnes však meteorológovia odhad zrážok výrazne znížili na zhruba desať centimetrov.

Hrozba záplav ale nie je zažehnaná a prezident obyvateľov na Twitteri varoval. "Prosím, buďte veľmi opatrní," napísal šéf Bieleho domu s tým, že voda môže zaplaviť nielen miesta v Louisiane, ale aj v ďalších regiónoch Mexického zálivu.

Mesto New Orleans, kde boli zaznamenané len ľahké prehánky a silný nárazový vietor, zostalo ušetrené najhorších dopadov. Miestne úrady sa pritom obávali, že búrka preverí protipovodňové hrádze zosilnené po vyčíňaní zničujúceho hurikáne Katrina z roku 2005. Barry na pevninu vtrhla približne 260 kilometrov západne od New Orleans.

Museli zachraňovať ľudí

"Je to len začiatok," upozornil guvernér štátu Louisiana John Bel Edwards. "Bude to pre náš štát dlhých niekoľko dní," dodal Edwards.

Búrka teraz rýchlosťou desať kilometrov za hodinu postupuje na sever Louisiany a počas noci na pondelok (v pondelok dopoludnia) vstúpi do Arkansasu. Barry sprevádza vietor s rýchlosťou 72 kilometrov za hodinu a nad pevninou stále stráca na intenzite, čoskoro sa tak stane depresiou, ktorú definuje vietor do rýchlosti 62 kilometrov za hodinu.

Pobrežná stráž medzitým zachránila desiatky ľudí zo zaplavených oblastí v okrese Terrebonne južne od New Orleans. Niektorí ľudia čakali na pomoc na strechách svojich domov. Bol medzi nimi aj 77-ročný muž volajúci o pomoc, pretože mal vo svojom dome 1,2 metra vody.

Všetky hlavné protipovodňové hrádze na rieke Mississippi zatiaľ náporu vody odolali. Jedna hrádzu v okrese Terrebonne však pretekala a miestne úrady nariadili novú evakuáciu zhruba 400 ľudí.

Museli znížiť ťažbu ropy

Do dnešného rána (popoludní SELČ) Barry pripravil o dodávky energie v Louisiane cez 150-tisíc odberných miest.

Mnoho obchodov v Baton Rouge zavrelo. Vietor bol podľa AP dosť silný na to, aby rozhojdal veľké kamióny. Z ropných plošín v Mexickom zálive boli evakuované stovky ľudí.

V Mexickom zálive sa kvôli búrke zastavila ťažba na 283 ropných plošinách, čo znížilo obvyklé denné množstvo vyťaženej suroviny o takmer 70 percent. O 56 percent sa potom znížila ťažba zemného plynu, uviedol americký Úrad pre bezpečnosť a ochranu životného prostredia (BSEE).

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 03 - Modified: 2024-04-25 13:08:20 - Feat.: - Title: V dôsledku rozsiahlych záplav v Tanzánii zahynulo vyše sto ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 05 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:48