Reuters
StoryEditor

Kto sa stane ukrajinským premiérom? Zelenskyj si želá ekonóma, favoritom je aj rocker

21.07.2019, 19:14
Autor:
ČTKČTK
Podľa povolebných odhadov by mala strana Sluha národa získať viac ako 40 percent hlasov.

Strana Sluha národa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podľa prieskumov medzi voličmi získala v nedeľných predčasných parlamentných voľbách v krajine 42,7 percenta hlasov v obvodoch, kde sa hlasovalo podľa straníckych zoznamov.

Odhady výsledkov vo zvyšnej polovici obvodov, kde sa hlasovalo väčšinovo, nie sú k dispozícii. Podľa iného prieskumu má Sluha národa 43,9 percenta. Volebná účasť tesne prekročila 50 percent.

Na druhom mieste by podľa prieskumov mala byť proruská Opozičná platforma s 12,9 percentami hlasov.

Do jednokomorovej snemovne sa majú ešte dostať Európska solidarita exprezidenta Petra Porošenka (8,8 percenta), Vlasť expremiérky Julie Tymošenkovej (8,5) a Hlas rockera Svjatoslava Vakarčuka (6,5).

Žiadna iná strana podľa prieskumov potrebnú päťpercentnú hranicu neprekonala.

Kto bude premiérom?

Ešte pred sčítaním hlasov sa v ukrajinských médiách začalo špekulovať o obsadení postu predsedu vlády.

Prezident Zelenskyj dal najavo, že na čele vlády chce vidieť osobu nezviazanú s minulým režimom, ktorá bude zvládať problémy ukrajinskej ekonomiky a má na Západe "dobré meno".

Za jedného z favoritov na premiérsky post je považovaný ukrajinský zástupca v Medzinárodnom menovom fonde Vladyslav Raškovan. Denník Ukrajinská pravda napísal, že premiérske ambície má aj vodca strany Hlas Vakarčuk, ktorého dnes Zelenskyj prizval ku koaličnej spolupráci.

Do úvahy podľa agentúry Unian pripadajú aj manažéri štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev a Jurij Vitrenko.

"Ukrajincov nezradím"

Prezident Zelenskyj už po uzavretí volebných miestností poďakoval voličom za dôveru.

Kľúčovou otázku, či Sluha národa získa v snemovni nadpolovičnú väčšinu, doterajšie odhady nezodpovedali.

Chýbajú údaje o výsledkoch volieb v jednomandátových obvodoch s väčšinovým systémom hlasovania.

Len v hlavnom meste bolo oznámené, že v centrálnej Kyjevskej oblasti získali vo väčšinovom hlasovaní kreslo prakticky iba kandidáti Zelenského strany.

Prezident Zelenskyj poďakoval voličom za dôveru. V prvom prejave po skončení volieb povedal, že prioritou jeho strany v novom parlamente bude ukončenie konfliktu na východe krajiny, návrat ukrajinských zajatcov a boj s korupciou.

"Nie je to len veľká dôvera, je to veľká zodpovednosť pre mňa osobne aj pre celý náš tím," povedal Zelenskyj a dodal, že "Ukrajincov nezradí".

Za svojho hlavného spojenca v budúcom parlamente a budúceho koaličného partnera označil prezident stranu Hlas, na čele ktorej stojí prozápadný liberál Vakarčuk.

Parlament obsadia ľudia bez politických skúseností

V doterajšom parlamente, zvolenom po vyhnaní proruského prezidenta Viktora Janukovyča v roku 2014, sedeli väčšinou ľudia vynesení revolučnou prevratovou vlnou.

Ich mandát je však podľa povolebného prieskumu na konci, v parlamente zasadnú z veľkej časti noví ľudia bez väčších politických skúseností.

Parlament sa na Ukrajine volí na päť rokov. Má 450 kresiel, z ktorých 26 zostáva kvôli krymskej anexii a vojne na Donbase voľných.

Podľa straníckych zoznamov bolo zvolených 225 poslancov, vo väčšinovom systéme 199. O mandáty sa uchádzala zhruba šesťdesiatka strán, v obvodoch s väčšinovým systémom potom okolo 3-tisíc kandidátov.

01 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:45