Reuters
StoryEditor

Čína varuje Trumpa. Pohrozila rozmiestnením nových rakiet

06.08.2019, 08:20
Autor:
ČTKČTK
Čína vyzvala amerických spojencov v Ázii a Tichomorí k opatrnosti.

Čína varovala Spojené štáty pred rozmiestnením rakiet stredného doletu v Ázii a Tichomorí a vyzvala amerických spojencov v regióne, najmä Japonsko, Južnú Kóreu a Austráliu, k opatrnosti.

"Čína nezostane ľahostajná"

Pentagon podľa svojho šéfa plánuje rozmiestniť tieto rakety v Ázii počas nasledujúcich mesiacov.

"Čína nezostane ľahostajná a bude nútená prijať odvetné opatrenia, ak Spojené štáty v tomto regióne rozmiestnia rakety stredného doletu odpaľované zo zeme," vyhlásil pred novinármi generálny riaditeľ odboru kontroly zbrojenia ministerstva zahraničia Fu Čchung.

​Americký minister obrany Mark Esper v sobotu uviedol, že by podporil skoré rozmiestnenie rakiet stredného doletu v Ázii. "Áno, chcel by som to urobiť," odpovedal Esper na otázku novinárov, či by Pentagon podporil rozmiestnenie rakiet v Ázii.

"Bol by som radšej, keby to bolo počas najbližších mesiacov... Tieto veci ale môžu trvať dlhšie, než čakáte," doplnil Esper pri svojej návšteve v austrálskom Sydney, kde začal svoju týždennú návštevu Ázie a Oceánie.

Kde by mali rakety byť rozmiestnené, Esper nespresnil s tým, že to bude záležať na rozhovoroch so spojencami a na ďalších faktoroch. Zároveň minister poznamenal, že by Čína nemala byť počínaním USA príliš prekvapená vzhľadom k tomu, že "80 percent jej arzenálu tvoria systémy rakiet stredného doletu", a USA tak len chcú mať podobné kapacity.

Spojené štáty a Rusko oficiálne opustili v piatok zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF).

Trump chce zahrnúť aj Čínu

Washington rozhodnutie od dohody odstúpiť zdôvodnil jej porušovaním zo strany Ruska. Moskva obvinenia odmietla. Dohoda medzi ZSSR a USA z roku 1987 zakazovala výrobu, skúšky a rozmiestňovanie rakiet s doletom od 500 do 5 500 kilometrov.

Po jej podpise zničili obidva štáty 2 692 pozemných balistických rakiet a rakiet s plochou dráhou letu s konvenčnou aj jadrovou náložou. Sovietske rakety boli v 80. rokoch rozmiestnené aj v Československu.

Americký prezident Donald Trump vyjadril presvedčenie, že sa podarí uzavrieť novú zmluvu, do ktorej by okrem Ruska bola zahrnutá aj Čína.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok uviedol, že Rusko rozmiestni nové rakety stredného doletu, iba ak tak urobia Spojené štáty, a vyzval k naliehavým rokovaniam, ktoré by zabránili chaotickým pretekom v zbrojení.

Fu povedal, že Čína nemá v úmysle uzavrieť trojstrannú dohodu o kontrole zbrojenia s USA a Ruskom, ale bude aj naďalej zapojená do multilaterálnych diskusií o odzbrojení.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 04 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:32