Reuters
StoryEditor

K Epsteinovej smrti sa vyjadril aj Trump. Šíril konšpirácie

11.08.2019, 17:05
Autor:
ČTKČTK
Prezident Trump na twitteri zdieľal dva príspevky, ktoré Epsteinovu smrť spájajú s exprezidentom Clintonom.

Až neveriacke reakcie vyvoláva v USA správa o smrti amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, ktorý zrejme v noci na sobotu spáchal samovraždu v cele newyorskej väznice.

Epstein bol v nápravnom zariadení považovanom za jedno z najprísnejšie strážených v Spojených štátoch, navyše bol necelé tri týždne pred smrťou umiestnený pod zvýšený dohľad kvôli obavám, že si chce siahnuť na život. Jeho úmrtie rozvírilo aj rad konšpiračných teórií, nepodloženú fámu na svojom twitterovom účte zdieľal aj americký prezident Donald Trump.

​Epstein, ktorý sa v minulosti priatelil s radom mocných ľudí vrátane Trumpa, čelil obvineniu, že vo svojich rezidenciách sexuálne zneužíval desiatky maloletých dievčat. Podľa denníka Miami Herald, ktorý o jeho aktivitách prinášal kľúčové zistenia, je smrť 66-ročného multimilionára veľkou hanbou pre americkú väzenskú správu a udalosť iste nahnevá pracovníkov ministerstva spravodlivosti.

"Už to, že jeden z najostrejšie sledovaných väzňov v Amerike dokáže nájsť spôsob, ako sa v cele zabiť, je dostatočne šokujúce. Ak bol však onen väzeň zjavne tesne predtým odstránený zo zoznamu potenciálnych samovrahov potom, čo sa predtým pokúsil vziať si život, potom sa tomu skoro nechce veriť," napísal zase americký spravodajca britskej televízie Sky News.

Epstein bol 23. júla vo svojej cele nájdený takmer v bezvedomí s poraneniami na krku a následne bol umiestnený pod intenzívnejší dohľad kvôli obavám, že išlo o pokus o samovraždu. Lenže podľa informácií médií sa na neho tento osobitný režim v čase smrti už nevzťahoval. Prečo a kedy presne bola táto "samovražedná stráž" ukončená, zostáva záhadou.

Podľa agentúry AP by musel návratu do normálneho väzobného režimu predchádzať súhlas riaditeľa manhattanskej väznice aj jej hlavného psychológa. Podľa odborníkov oslovených denníkom Miami Herald prípad vyvoláva závažné otázky týkajúce rozhodnutia väzenského personálu, experti však pripustili, že aj za takto mimoriadnych okolností môže k samovraždám dochádzať. Epsteinovou smrťou už sa začal zaoberať ako Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), tak americké ministerstvo spravodlivosti.

​Po správe o Epsteinovej smrti začali na internete vo veľkom cirkulovať nepodložené konšpiračné tvrdenia, ktoré súvisia hlavne s jeho niekdajšími väzbami na vplyvné osobnosti ako je Trump, exprezident USA Bill Clinton či britský princ Andrew. Niektorí komentátori veria, že Epstein bol v skutočnosti zabitý v záujme utajenia kompromitujúcich informácií.

Prezident Trump na twitteri zdieľal dva príspevky, ktoré Epsteinovu smrť spájajú s exprezidentom Clintonom. Jeden z nich pochádza od "konzervatívneho komika" Terrenca Williamsa, druhý z účtu "BNL NEWS", ktorý údajne prevádzkujú "nezávislí žurnalisti". Novinárka Jane Lytvynenková, ktorá píše o dezinformáciách pre web Buzzfeed News, uviedla, že tento účet často šíri nepravdy.

Členka Trumpovej administratívy Lynne Pattonová potom na Instagrame naznačovala, že samovražda finančníka je dielom bývalej prvej dámy Hillary Clintonovej. Podľa Miami Herald sa v sobotu na Twitteri darilo ako "hashtagu", ktorý Epsteinovu smrť spája s Trumpom, tak heslu, ktoré obviňuje manželov Clintonových.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:57