Reuters
StoryEditor

Brexit s dohodou nie je stratený. Macron a Merkelová dali Johnsonovi nádej, píšu britské médiá

23.08.2019, 10:31
Autor:
ČTKČTK
Lídri krajín Únie dali britskému premiérovi podľa médií najavo, že sú pripravení pracovať.

Ako ľahké povzbudenie pre Borisa Johnsona hodnotia britské médiá návštevy Nemecka a Francúzska, ktoré nový britský premiér podnikol tento týždeň. V Berlíne a v Paríži sa snažil presvedčiť kancelárku Angelu Merkelovú a prezidenta Emmanuela Macrona o nepotrebnosti spornej írskej poistky v pripravenej dohode o odchode Británie z Európskej únie.

Podľa britskej spravodajskej stanice BBC Johnsonove cesty na kontinente vyvolávajú dojem, že Merkelová ani Macron nechcú pred britským ministerským predsedom zabuchnúť dvere a zároveň sa snažia vyhnúť tomu, aby boli obviňovaní z odchodu Británie z EÚ bez dohody.

​Merkelová vo svojom britskom kolegovi prebudila nádej, keď mu v stredu povedala, aby počas 30 dní prišiel s alternatívou k írskej poistke, uviedol denník The Times. Ako však píše The Guardian, kancelárka skôr než aby stanovovala nejaký termín, dávala najavo vôľu dvadsaťsedmičky pustiť sa rýchlo do práce.

Johnsonovi dali nádej

A francúzsky prezident Macron na návrh šéfky nemeckej vlády nadviazal, keď vo štvrtok pri schôdzke s dobre naladeným Johnsonom povedal, že EÚ aj Británia by spoločne mali byť schopné nájsť počas 30 dní nejaké šikovné riešenie, pokiaľ bude na oboch stranách vôľa. Zároveň však upozornil, že sa nepodarí nájsť takú brexitovú dohodu, ktorá by sa príliš líšila od tej existujúcej.

Podľa The Guardian predstava, že s rokovaním bude veľa práce, ktorá sa iste pretiahne do septembra, Johnsonovi pomôže získať čas v britskom parlamente u rebelujúcich poslancov jeho Konzervatívnej strany.

Nádej, že odchod Británie z európskeho bloku s dohodou je stále v hre, možno nepodporí súčasnú stratégiu šéfa opozičných labouristov Jeremyho Corbyna. Ten chce po začiatku schôdze parlamentu 3. septembra vyvolať hlasovanie o nedôvere vláde a sformovať dočasný kabinet, ktorý by vyjednal s Bruselom odklad brexitu a priviedol krajinu k predčasným voľbám.

Sporná írska poistka

Írska poistka je sporným bodom návrhu brexitovej dohody, ktorú so zvyškom EÚ pripravila Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová. Má zabrániť vzniku klasického hraničného režimu na hranici Írska a Severného Írska po brexitu.

Dohodu však britský parlament trikrát odmietol a Mayová nakoniec rezignovala. Podľa kritikov z radov zástancov nekompromisnej odluky Británie od EÚ írska poistka predstavuje riziko, že krajina zostane natrvalo pripútaná k únijným štruktúram a že bude narušená územná celistvosť Spojeného kráľovstva.

Únia nechce brexit bez dohody

Nemecký týždenník Der Spiegel cituje francúzskeho analytika Sébastiena Maillarda z Inštitútu Jacquesa Dellorsa, podľa ktorého bolo od Johnsona chytré, že si ako prvý cieľ cesty na kontinent vybral Berlín. Merkelová má povesť tej, kto Johnsona bude skôr počúvať, zatiaľ čo na Macrona sa v Londýne pozerajú ako na zloducha.

A francúzsky prezident podľa Maillarda vo štvrtok vystupoval nezvyčajne otvorene, aby z neho neskôr nebol robený vinník brexitu bez dohody. Premiér však podľa Der Spiegel nedokázal vraziť klin medzi Berlín a Paríž, čo sa darilo Mayovej.

Obe krajiny a takisto Londýnu dali najavo, že EÚ aj Británia budú v najbližších 30 dňoch robiť maximum, aby zabránili brexitu bez dohody. Tak znelo Macronovo posolstvo a tak sa dá rozumieť slovám Merkelovej, píše Der Spiegel.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:24