Reuters
StoryEditor

Izrael vystrelil na Libanon vyše 40 rakiet. Bejrút vyzval USA a Francúzsko, aby zasiahli

01.09.2019, 17:44
Autor:
TASRTASR
Zásah prišiel po tom, čo libanonské šiitské hnutie Hizballáh vyhlásilo, že zničilo izraelské vojenské vozidlo.

Izrael vystrelil v nedeľu na juh Libanonu vyše 40 rakiet. Oznámila to libanonská armáda. Podľa agentúry AFP sa tak stalo po tom, čo libanonské šiitské hnutie Hizballáh vyhlásilo, že zničilo izraelské vojenské vozidlo.

"Izraelské okupačné sily zasiahli oblasti pri obciach Marún ar-Rás, Ajtarún a Jarún s viac ako 40 kazetovými a zápalnými raketami," uviedla libanonská armáda vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Armáda židovského štátu predtým informovala, že z Libanonu bolo v nedeľu vypálených niekoľko protitankových striel na izraelskú vojenskú základňu a vojenské vozidlá. Potvrdila "niekoľko zásahov" a uviedla, že reagovala streľbou na "zdroje paľby a na ciele v južnom Libanone".

K útoku sa prihlásilo libanonské šiitské hnutie Hizballáh. Vyhlásilo, že zničilo izraelské "vojenské vozidlo" smerujúce do kasární Avivim a usmrtilo či zranilo jeho posádku.

K incidentu došlo po tom, čo vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh sľúbil v sobotu odvetu za údajný minulotýždňový izraelský útok bezposádkovými lietadlami.

Údajný izraelský dron sa zrútil v južnej časti Bejrútu, ktorý je baštou hnutia Hizballáh, zatiaľ čo ďalší vybuchol a zrútil sa v blízkosti prvého. Izrael sa k nasadeniu dronov v Bejrúte neprihlásil.

Libanonský premiér Saad Harírí vyzval v nedeľu Spojené štáty a Francúzsko, aby "zasiahli" v prípade cezhraničnej paľby.

"Premiér Saad Harírí kontaktoval ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea a diplomatického poradcu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a požiadal o intervenciu ich krajín "a medzinárodného spoločenstva pri riešení situácie na južnej hranici," uviedla Harírího kancelária vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Šéf Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL) Stefano Del Col zároveň vyzval obe strany konfliktu na "maximálnu zdržanlivosť". Ako uviedol hovorca UNIFIL Andrea Tenenti, generálmajor Del Col je v kontakte so zúčastnenými stranami a vyzval ich, aby "zastavili všetky aktivity".

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 05 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:45