Reuters
StoryEditor

Hurikán Dorian smeruje k Južnej Karolíne, takmer milión ľudí musia evakuovať

02.09.2019, 07:09
Autor:
ČTKČTK
Hurikán Dorian v nedeľu zosilnel na piaty, najvyšší stupeň a zasiahol severnú časť súostrovia Bahamy.

Takmer milión ľudí žijúcich na pobreží Južnej Karolíny sa bude dnes musieť evakuovať kvôli blížiacemu sa hurikánu Dorian. S odvolaním sa na nariadenie guvernéra Henryho McMastera o tom informovala agentúra AP. Evakuované majú byť tiež záplavové oblasti na Floride.

Nariadená evakuácia vojde do platnosti dnes o 12:00 miestneho času (18:00 SELČ). Prevádzka na diaľnici bude upravená, aby sa ľudia mohli z pobrežia dostať do vnútrozemia rýchlejšie.

Opatrenie sa bude týkať približne 830-tisíc ľudí, pričom mnohí z nich sa budú musieť evakuovať už štvrtýkrát za uplynulé štyri roky. "Domnievame sa, že dokážeme zabezpečiť, aby všetci prežili," uviedol guvernér McMaster.

Oko hurikánu Dorian sa podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) bude od stredy posúvať paralelne k pobrežiu Južnej Karolíny. Malá odchýlka v predpovedi by však podľa agentúry AP mohla znamenať, že štát zasiahne veľmi silný vietor.

Povinne sa budú tiež musieť evakuovať obyvatelia záplavových častí Floridy a ľudia žijúci v karavanoch.

Nariadenie sa týka Palm Beach a Daytona Beach. Dobrovoľná evakuácia tiež platí v niektorých častiach severnej Floridy. Podľa súčasnej predpovede bude napadnuté iba východné pobrežie Floridy, čo znamená, že sa tamojší obyvatelia budú pravdepodobne presúvať na západ.

Aj napriek nariadenej evakuácii sa zatiaľ na cestách netvorili väčšie kolóny. Guvernér Ron DeSantis vyzval obyvateľov, aby sledovali predpoveď počasia a dôkladne sa pripravili.

Hurikán Dorian v nedeľu zosilnel na piaty, najvyšší stupeň a zasiahol severnú časť súostrovia Bahamy.

Sprevádza ho vietor s rýchlosťou takmer 300 kilometrov za hodinu, ktorý na bahamskom ostrove Great Abaco odnášal strechy a strhával elektrické vedenie.

Trasa hurikánu sa neustále upresňuje. Pôvodné projekcie predpokladali, že zasiahne americkú pevninu, tie novšie uvádzajú, že po prechode cez Bahamy naberie hurikán severný a následne severovýchodný kurz a že jeho stred zostane nad morom.

Pri postupe k Georgii a k ​​Severnej a Južnej Karolíne bude slabnúť. Kedy sa začne stáčať, ale nie je jasné, takže možnosť, že Florida bude zasiahnutá, stále ešte nie je vylúčená.

01 - Modified: 2019-09-06 05:25:11 - Feat.: - Title: Počet obetí hurikánu Dorian stúpol na 30 mŕtvych. Očakáva sa, že ich bude oveľa viac 02 - Modified: 2019-09-02 16:28:32 - Feat.: - Title: Hurikán Dorian zoslabol. Stále však zostáva nebezpečný 03 - Modified: 2019-09-02 09:14:56 - Feat.: - Title: "Nevidieť, kde končí oceán a začína cesta." Hurikán Dorian pustoší Bahamy 04 - Modified: 2019-09-01 18:59:58 - Feat.: - Title: Hurikán Dorian udrel na Bahamy, predstavuje riziko extrémneho ničenia 05 - Modified: 2019-08-31 08:07:29 - Feat.: - Title: Hurikán Dorian naberá na sile. Časť Bahám evakuujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:40