Reuters
StoryEditor

Johnson verí v brexit s dohodu. Írsku poistku však odmieta

09.09.2019, 12:48
Autor:
ČTKČTK
Britský premiér vyjadril nádej na brexit s dohodou pred rokovaním so svojim írskym náprotivkom.

Británia stále môže s Bruselom vyrokovať brexitovú dohodu a opustiť Európsku úniu k 31. októbru. Pred rokovaním s írskym premiérom Leom Varadkarom to dnes v Dubline povedal britský premiér Boris Johnson.

Varadkar zdôraznil, že takzvaná írska poistka je kľúčová a jej odstránenie z brexitovej dohody bez zodpovedajúcej náhrady by znamenalo brexit bez dohody. Prielom v rokovaniach dnes ani jeden z predsedov vlád neočakáva.

"Chcem nájsť dohodu, chcem uzavrieť dohodu," povedal Johnson pred rokovaním s Varadkarom. Británia by sa podľa neho dokázala s brexitom bez dohody vyrovnať, odchod krajiny z EÚ bez dohody by ale bol "štátnickým zlyhaním, za ktorý by sme boli zodpovední všetci".

"Chcem, aby ste vedeli, že by som dal úplne prednosť nájdeniu dohody," dodal.

Hoci Johnson na schôdzku s Varadkarom priniesol podľa svojich slov niekoľko návrhov, ako zabrániť brexitu bez dohody, prielom od dnešného rokovania nečaká.

S tým súhlasil aj predseda írskej vlády, podľa ktorého je však teraz väčšina krajín európskej dvadsaťsedmičky proti ďalšiemu odkladu termínu brexitu. Keby Británia poskytla "dobrý dôvod", sú podľa neho však ochotné o tom uvažovať.

Írsky premiér na tlačovej konferencii zdôraznil, že takzvaná írska poistka, ktorá je hlavným jablkom sváru medzi Britániou a EÚ, je kľúčovou súčasťou brexitovej dohody. Alternatívne návrhy, čím ju v dohode nahradiť, podľa neho EÚ zatiaľ od Británie nedostala.

"Ak by sme sa nedohodli na žiadnych alternatívnych opatreniach, potom by pre nás odstránenie poistky znamenalo brexit bez dohody," zdôraznil írsky premiér.

Takzvaná írska poistka je súčasťou rozvodovej dohody, ktorú dojednala s Bruselom bývalá britská premiérka Theresa Mayová a ktorá má zabrániť vzniku prísnych pobrexitových kontrol na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. Johnson poistku označuje za nedemokratickú a žiada, aby ju EÚ z dohody vyškrtla.

Johnson na tlačovej konferencii zdôraznil, že Spojené kráľovstvo na hranici s Írskom "nikdy nezavedie kontroly".

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:10