StoryEditor

Turecko ukončilo prípravy na inváziu do Sýrie. Vojenskú operáciu Ankare komplikujú Američania

08.10.2019, 14:56
Autor:
ČTKČTK
USA vyradili Turecko z koordinačného režimu leteckej koalície, ktorá operuje proti teroristom z Islamského štátu na severovýchode Sýrie.

Americká armáda vyradila Turecko z mechanizmu, ktorý umožňuje koordináciu letectva vo vzdušnom priestore nad severovýchodnou Sýriou. Informovala o tom dnes turecká tlač.

Turecké ministerstvo obrany oznámilo, že ukončilo prípravy vojenskej operácie proti sýrskym Kurdom, ktorí žijú práve v tejto časti Sýrie.

​Biely dom v nedeľu prekvapivo oznámil stiahnutie amerických vojakov z kurdských oblastí na severe Sýrie, čím Ankare túto operáciu proti svojim kurdským spojencom umožnil.

​Kurdské úrady v severnej Sýrii sa pripravujú na rokovania s Damaskom a jeho spojencom Ruskom v prípade, že USA svojich vojakov od tureckej hranice stiahnu.

Bez prístupu k informáciám

Hovorkyňa Pentagonu Carla Gleansonová oznámila, že stredisko letovej kontroly vyradilo Turecko z koordinačného režimu leteckej koalície, ktorá operuje proti teroristom z Islamského štátu na severovýchode Sýrie.

Turecko teraz nemá prístup k informáciám monitorujúcim situáciu, čo mu znemožní leteckú podporu prípadnej pozemnej operácie v Sýrii.

Americký prezident Donald Trump v pondelok svoje široko kritizované rozhodnutie o stiahnutí z kurdských oblastí obhajoval tým, že USA už svoju úlohu v porážke IS splnili a je teraz na regionálnych a európskych krajinách, aby sa postarali o zajatých členov organizácie a ich rodiny. Kurdi ich v táboroch na severe Sýrie strážia 11-tisíc

Po kritike, že tým Trump ponechal spojeneckých Kurdov napospas Turecku, ktoré na Kurdov pozerá ako na teroristov, Trump pohrozil postihom Ankare, ak Turecko urobí niečo, čo on bude považovať za neprípustné.

Turecký viceprezident Fuat Oktay na to dnes reagoval slovami, že sa Turecko nedá zastrašiť. "Tam, kde ide o bezpečnosť Turecka, si cestu určíme sami a sami si stanovíme medze," povedal.

Situáciu využije Irán, varujú kritici

Kritici Trumpovho kroku okrem iného upozorňujú, že situáciu využije Irán na ďalší rozmach v regióne. Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa dnes vyzval Turecko, aby od plánovanej operácie do Sýrie upustilo a rešpektovalo sýrsku zvrchovanosť.

Turecko chce v Sýrii pozdĺž svojej hranice východne od Eufratu zriadiť takzvanú bezpečnostnú zónu. Nebudú v nej podľa jeho predstáv Kurdi a budú sa tam môcť vrátiť až dva milióny sýrskych utečencov, ktorí sú teraz na tureckom území. Turecko za sýrskej občianskej vojny prijalo 3,6 milióna sýrskych utečencov.

Námestník sýrskeho ministra zahraničia Fajsal Mikdád, ktorého dnes citoval denník Al-Vatan, vyzval sýrskych Kurdov, aby sa primkli k sýrskej vláde. Turecká ofenzíva podľa neho Kurdov "vrhne do priepasti". Ide o prvú reakciu Damasku na Trumpovo rozhodnutie.

Kurdi hovoria o zrade

Kurdi samotní krok USA považujú za zradu, pretože doteraz ich USA považovali za cenných spojencov v boji proti islamským radikálom. Mikdád tiež povedal, že Sýria "víta všetkých svojich synov" a že vláda vyrieši bez násilia a kladne všetky problémy. Dodal, že armáda bude brániť územie celej Sýrie a nedopustí okupácii akejkoľvek jej časti.

Zástupca kurdských Sýrskych demokratických síl (SDF) Badran Kurd dnes povedal, že ak USA zo severu Sýrie, najmä od tureckej hranice odídu, potom bude kurdská administratíva a SDF nútená posúdiť všetky možnosti. "Môžeme potom vyjednávať s Damaskom alebo ruskou stranou, aby sme zastavili turecký útok," povedal Badran. USA zatiaľ odvolali len asi 50 vojakov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes povedal, že USA Rusko vopred o svojom zámere v Sýrii neinformovali. Povedal, že je potrebné počkať, koľko vojakov USA nakoniec naozaj stiahnu, pretože Washington to avizoval už v minulosti, ale zámer nesplnil.

"Sledujeme situáciu veľmi pozorne," povedal. Trump stiahnutie zo Sýrie ohlásil už vlani, nakoniec však len časť vojakov odišla do susedného Iraku. SDF už vtedy začala vyjednávať s Damaskom o možnom zachovaní určitej autonómie regiónu, ale rozhovory neboli úspešné.

01 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 02 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 03 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 04 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 05 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:44