Reuters
StoryEditor

Čínsky prezident varoval separatistov: Vaše telá budú rozdrvené a kosti pomleté ​​na prach

14.10.2019, 16:01
Autor:
ČTKČTK
Si Ťin-pching vo svojom vyhlásení nezmienil žiadny konkrétny región, jeho slová sú však vnímané ako reakcia na protesty v Hongkongu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching cez víkend vystúpil s ostrým vyhlásením, v ktorom varoval pred separatistickými snahami.

Kto sa pokúsi oddeliť od Číny akúkoľvek oblasť, zomrie, jeho telo bude rozdrvené a kosti pomleté ​​na prach, povedal podľa spravodajského portálu BBC News Si.

Čínsky vodca vo svojom vyhlásení nezmienil žiadny konkrétny región, jeho slová sú však vnímané ako reakcia na niekoľkomesačné demonštrácie v Hongkongu, kde aktivisti protestujú proti silnejúcej kontrole Pekingu nad touto bývalou britskou kolóniou.

Čínsky prezident svoje varovanie predniesol v nedeľu na oficiálnej návšteve Nepálu. Podotkol tiež, že "vonkajšie sily, ktoré podporujú rozdelenie Číny, žijú vo svete falošných predstáv".

Čína obviňuje vonkajšie sily

Od vypuknutia hongkonských protestov pred štyrmi mesiacmi Peking obviňuje "vonkajšie sily" z podnecovania nepokojov a kritizuje Spojené štáty a Britániu, že sa miešajú do vnútorných záležitostí Číny.

Od roku 1997, kedy Británia odovzdala Hongkong starej Číne, je toto územie spravované podľa princípu jedna krajina, dva systémy, čo má zaručovať demokratické zriadenie a autonómne výsady. Kritici však tvrdia, že Peking tieto slobody postupne obmedzuje. Demonštranti v uliciach od júna žiadajú demokratické reformy, vrátane priamej voľby správcu Hongkongu.

Protestné akcie teraz takmer každodenne prerastajú do násilnosti, pri ktorých radikáli hádžu na policajtov zápalné fľaše a dlažobné kocky, ničia stanice metra a zakladajú v uliciach oheň, bezpečnostné sily odpovedajú vodnými delami, obuškami, slzotvorným plynom, gumovými projektilmi a použili už tiež ostrú streľbu.

Demonštranti sa obávajú armády

K stretom došlo znovu aj v nedeľu. Radikálni demonštranti ničili stanice metra a obchody firiem, ktoré sú podľa nich prepojené s pevninskou Čínou.

Čínska vláda doteraz vyhlasovala, že hongkonská polícia si dokáže s protestmi poradiť sama. Demonštranti sa však obávajú, že by Peking mohol vyslať do Hongkongu armádu, aby chaos v uliciach ukončila.

Podľa agentúry AFP bola nedeľná vyhrážka čínskeho prezidenta takisto mierená na tibetské hnutia za nezávislosť a na Tchaj-wan, ktorý Čína považuje za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia samostatnosti.

Taiwan funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

01 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 02 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 04 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica 05 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:37