Instagram/sardiniaforyou
StoryEditor

Na Sardínii sú turisti v koncoch a volajú záchranku. Kvôli Google mapám

19.10.2019, 16:00
Autor:
jhrjhr
Počet stratených turistov dosiahol taký stupeň, že sa úrady rozhodli zakročiť.

Nie vždy mapy na Googli pomôžu nájsť hľadané miesto. Na vlastnej koži sa o tom presvedčili desiatky turistov na talianskej Sardínii, ktorí hľadali "skryté" pôvabné pláže. Namiesto toho skončili v neprejazdných chodníkoch, odkiaľ ich museli vyťahovať záchranári.

144. Toľko núdzových hovorov museli riešiť záchranné služby v sardínskej obci Baunei počas posledných dvoch rokov. Volali im vodiči či peší turisti, ktorí zostali zaseknutí na nepriechodných horských cestách, kam ich zaviedli Google mapy.

Jeden z posledných prípadov zahŕňal dvoch turistov v Porsche, ktorí hľadali nepoškvrnené biele pláže, ktorými je tento kus Sardínie preslávený.

Skutočne skončili v piesku, ale na ceste, odkiaľ ich museli zachraňovať.

"Nepoužívajte Google mapy"

Našťastie pre nich za záchranu nemuseli platiť. Záchranné služby sú financované miestnou správou, uvádza stanica CNN.

Počet stratených turistov však dosiahol taký stupeň, že sa úrady rozhodli zakročiť. Vztýčili na cestách varovné cedule v taliančine a angličtine, ktoré radia turistom, aby "nesledovali pokyny na Google mapách" a že cesty sú vhodné len pre terénne vozidlá. Obec tiež plánuje posilniť informačnú kampaň na sociálnych sieťach.

"Príliš veľa sedanov a hatchbackov sa zasekne v neprejazdných cestách -Niekedy aj terénne vozidlá. A to preto, že sledujú Google mapy, ktorých inštrukcie sú často na našich cestách zavádzajúce," upozorňuje starosta Baunei, Salvatore Corrias.

"Stal sa z toho naozajstný problém. Nie je pre nás možné, aby sme zakázali ich použitie, takže toto je varovanie: nepoužívajte Google mapy, inak skončíte na zlom mieste. Vyžaduje to len trochu zdravého rozumu," povedal starosta britskému denníku The Guardian.

Google problém rieši

Turisti sa pokúšajú dosiahnuť "skryté" a veľmi ťažko prístupné pôvabné pláže, obklopené pohorím Supramonte. Cesta cez hory je obtiažna aj pre skúsených trekarov. Zvlášť preslávený je mimoriadne náročný trek zvaný Selvaggio Blu (Divoká Modrá).

Spoločnosť Google uviedla, že o probléme vie a rieši ho. "Sme si vedomí problému na Sardínii, kde Google mapy vedú niektorých vodičov na cesty, ktoré môžu byť ťažké pre navigáciu kvôli terénu. Momentálne skúmame spôsoby, akými by sme mohli lepšie varovať vodičov pred týmito cestami," uviedol Google.

01 - Modified: 2024-04-25 21:27:13 - Feat.: - Title: Majiteľ Googlu výrazne zvýšil štvrťročný zisk, prvýkrát vyplatí dividendu 02 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 04 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 05 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:38