Reuters
StoryEditor

Fínska ministerka sa môže stať najmladšou premiérkou na svete. Koalíciu zrejme povedie päť žien

09.12.2019, 06:02
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Sanna Marinová v súčasnosti pôsobí ako poslankyňa a ministerka dopravy a komunikácií.

Fínska ministerka dopravy a komunikácií Sanna Marinová (34), ktorú v nedeľu vládna Sociálnodemokratická strana Fínska zvolila za kandidátku na premiérku, by sa v prípade potvrdenia vo funkcii mohla stať súčasnou najmladšou premiérkou na svete, najmladšou osobou vo funkcii fínskeho premiéra a tiež treťou ženou v tomto úrade

Fínsku vládnu koalíciu teraz pravdepodobne povedie päť prevažne mladých žien, ktoré stoja na čele koaličných strán: okrem Marinovej je to Li Anderssonová (32) z Ľavicového zväzu, Maria Ohisalová (34) zo Zeleného zväzu, Anna-Maja Henriksonová (55) zo Švédske ľudovej strany a Katri Kulmnuniová (32) z Fínskeho stredu

"Nikdy som nepremýšľala nad svojím vekom"

Marinová v súčasnosti pôsobí ako poslankyňa a ministerka dopravy a komunikácií.

Očakáva sa, že ju fínsky parlament urýchlene potvrdí vo funkcií, aby mohla zastupovať krajinu na budúcotýždňovom summite EÚ, ktorý sa bude konať v Bruseli 12. a 13. decembra.

Nová premiérka by sa mala ujať funkcie v utorok 10. decembra. Fínsko je do konca tohto roka predsedníckou krajinou EÚ.

"Nikdy som nepremýšľala nad svojím vekom a pohlavím. Rozmýšľam nad dôvodmi, prečo som vstúpila do politiky a nad vecami, pre ktoré som získala dôveru voličov," uviedla v nedeľu Sanna Marinová podľa agentúry AFP.

Rinne stratil kľúčového partnera

Vládna koalícia hľadala kandidáta na nového premiéra po tom, ako 3. decembra odstúpil doterajší šéf kabinetu Antti Rinne, ktorý túto funkciu zastával len od júna 2019.

Demisiu podal po tom, ako stratil podporu kľúčového koaličného partnera v súvislosti s krízou okolo štrajku zamestnancov fínskej pošty.

Sanna Marinová, podpredsedníčka vládnych sociálnych demokratov, sa tak zrejme stane v poradí treťou ženou na čele fínskej vlády. Podľa správ fínskej tlače bude vôbec najmladšou úradujúcou premiérkou na svete.

Päť strán, ktoré tvorilo doterajšiu fínsku vládu, prisľúbilo, že budú pokračovať v spolupráci aj v kabinete pod vedením Sanny Marinovej. Koaliční partneri budú mať naďalej v 200-člennom parlamente pohodlnú väčšinu 117 hlasov.

Bude jedenástou premiérkou

Sanna Marinová bola v rokoch 2013 až 2017 starostkou mesta Tampere, v roku 2017 bola znovuzvolená do mestskej rady. Pôsobí tiež v zastupiteľstve mesta. Do fínskeho parlamentu ju zvolili v roku 2015.

Vo svojich 34 rokoch sa Marinová zrejme stane najmladším šéfom vlády na svete pred tridsaťpäťročným Oleksijom Hončarukom, ktorý je premiérom Ukrajiny od tohtoročného augusta.

Pokiaľ bude Marinová potvrdená vo funkcii, stane sa tiež jedenástou úradujúcou premiérkou vo svete. Ženu na čele vlády má v súčasnosti Bangladéš, Nórsko, Namíbia, Srbsko, Nový Zéland, Island, Barbados, Rakúsko, Dánsko a Belgicko.

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 04 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany 05 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:00