Reuters
StoryEditor

USA tajnou zbraňou spôsobili teplú zimu, chcú vyvolať katastrofu, tvrdí ruský poslanec

18.01.2020, 23:00
Autor:
jhrjhr
Európska časť Ruska zažila počasie, ktoré bolo o päť až osem stupňov teplejšie, ako je norma pre neskorý december.

Rusko zažíva nezvyčajne teplú zimu. Podľa expertov to možno pripísať klimatickým zmenám. Tamojší poslanec Alexej Žuravljov si to nemyslí. Podľa neho sú pravým vinníkom oteplenia Spojené štáty americké, ktoré testujú "klimatickú zbraň".

Minuloročný december v Moskve bol najteplejší od roku 1886. Meteorologická stanica Fobos namerala 18. decembra teplotu 5,4 stupňov Celzia. Zvyčajná teplota v tomto období je pritom mínus 6,2 stupňov Celzia.

"Toto nie je naša zima," povedala agentúre Reuters dôchodkyňa Ludmila Birjukovová, ktorá v Moskve žije celý život. "Sme zvyknutí na skutočné zimy."

Európska časť Ruska zažila počasie, ktoré bolo o päť až osem stupňov teplejšie, ako je norma pre neskorý december, uvádza denník The Washington Post. Podľa meteorológov to možno prisúdiť teplému atmosferickému frontu, ktorý prišiel z Atlantického oceánu. Odborníci varujú, že klimatické zmeny môžu spôsobiť ďalšie teplotné výkyvy.

Katastrofické topenie permafrostu

Žuravljov si však myslí, že teplú zimu v Rusku nespôsobili "náhodné zmeny klímy", ale tajná klimatická zbraň, ktorú používajú Spojené štáty, uvádza portál The Moscow Times.

Poslanec varuje, že ak sa roztopí ruský permafrost (večne zmrznutá pôda), bude to "katastrofa". "Američania to vedia a testujú túto zbraň," povedal rádiu Govorit Moskva.

Topenie permafrostu poškodzuje domy a železnice či spôsobuje lámanie a explózie plynovodov a ropovodov. Úrady odhadujú, že škody stoja ruskú ekonomiku až sto päťdesiat miliárd rubľov ročne.

Žuravljov, zakladateľ ultrakonzervatívnej ruskej politickej strany Rodina, už skôr tvrdil, že USA používajú klimatickú zbraň, ktorá poškodzuje Rusko. Podľa neho USA môžu za rozsiahle letné požiare na Sibíri.

Ruský pohľad na klimatické zmeny

Teraz bývalý ruský premiér Dmitrij Medvedev tvrdí, že požiare na Sibíri spôsobili ľudia, ktorí sa snažili zamaskovať stopy po nelegálnej ťažbe. S tým nesúhlasí šéf štátnej agentúry zodpovednej za ochranu lesov Rosleschoz, podľa ktorého sú požiare výsledkom globálneho otepľovania, ktoré predlžuje obdobie horúčav a sucha.

Podľa prieskumu verejnej mienky spoločnosti Pew Research Center z roku 2018 považuje klimatické zmeny za hlavnú hrozbu pre Rusko 43 percent ruských respondentov. Asi 21 percent respondentov uviedlo, že klimatické zmeny vôbec nemožno považovať za hrozbu. Ide o najvyššie percento "popieračov zmien" zo všetkých krajín, kde prieskum prebiehal.

Hrozba klimatických zmien však bola prvou otázkou položenou na bilančnej tlačovej konferencii v decembri minulého roka. Putin, ktorý je považovaný za klimatického skeptika, zopakoval, že nikto nevie, kto alebo čo spôsobuje globálne otepľovanie.

Ruský prezident však pripustil, že Rusko má s globálnym otepľovaním problémami. Krajine napríklad hrozí, že sa niektoré jej časti premenia na púšť. Putin tvrdí, že Rusko berie hrozbu globálneho otepľovania vážne a pokúša sa ju riešiť.

Je to aj príležitosť

V januári Rusko zverejnilo plán, ako chce svoju ekonomiku a spoločnosť prispôsobiť klimatickým zmenám, aby zmiernilo ich dosah. Podľa plánu klimatické zmeny predstavujú nielen hrozbu, ale aj príležitosť.

Za pozitívny efekt stúpajúcich teplôt Rusko napríklad považuje zníženie spotreby energie v chladných regiónoch krajiny, rozšírenie poľnohospodárskych oblastí alebo nové navigačné príležitosti v Severnom ľadovom oceáne, ktoré pomôžu výskumu.

Podľa portálu The Moscow Times sa teória, že Spojené štáty používajú proti Rusku klimatické zbrane, datuje do roku 2010, kedy Moskva zažila rekordné teplo. Ruský politológ tvrdil, že Američania takéto zbrane používajú, aby vyvolali v Rusku ničivé suchá.

USA v sedemdesiatych rokoch iniciovali Dohovor o zákaze nepriateľského použitia prostriedkov meniacich životné prostredie (Environmental Modification Convention). Dohovor zmluvným stranám zakazuje, aby používali ako zbrane prostriedky, ktoré majú na životné prostredie dlhotrvajúci alebo nevratný vplyv. Ratifikovalo ju zhruba 80 štátov vrátane Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 05 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:48