StoryEditor

Všimli sme si: Stopa stará dva milióny rokov

22.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Egyptskí archeológovia našli v púšti na západe krajiny odtlačok ľudskej nohy, ktorý by mohol byť starý viac ako dva milióny rokov. Ak sa to potvrdí, bude to najvýznamnejší zo všetkých doterajších nálezov v Egypte. O náleze informoval šéf egyptskej Najvyššej rady pre pamiatky Zahí Havás.
Archeológovia objavili pri prieskume prehistorických nálezísk pri oáze Siva stopu chodidla, ktoré sa odtlačilo do blata. Postupom času napokon stvrdla na kameň. V bahne sa taktiež zachovali zvyšky rastlín. Ich vek sa teraz vedci snažia určiť rádiouhlíkovou metódou.
Riaditeľ sekcie prehistórie v rade pre pamiatky Chálid Saad povedal, že kameň, v ktorom objavili odtlačok, môže byť starší viac ako tri milióny rokov. Tým by sa zaradil do obdobia pozostatkov slávneho predchodcu človeka, známeho pod menom Lucy. Neúplná kostra tohto hominida sa našla v roku 1974 v etiópskej púšti Afar.
Predchádzajúce najstaršie archeologické nálezy, ktoré sú dôkazom, že sa človek nachádzal na území Egypta, sa datujú do doby pred 200-tisíc rokmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:48