Reuters
StoryEditor

Je Kim vo vegetatívnom stave? Špekulácie o stave vodcu KĽDR naberajú na obrátkach

25.04.2020, 18:30
Autor:
vlcvlcČTKČTK
Štátne médiá KĽDR naposledy informovali o Kimovi 11. apríla, kedy sa prizeral vojenskému cvičeniu a viedol zasadnutie, na ktorom žiadal rozhodnejšie opatrenia proti koronavírusu.

Špekulácie o vážnom zdravotnom stave severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktoré sa objavujú od polovice apríla, nadobúdajú na sile. Diktátor je podľa anonymných zdrojov japonských médií vo vegetatívnom stave po nepodarenej operácii srdca. Čína vo štvrtok okrem iného do krajiny vyslala tím lekárov. Ďalšie zdroje ani spravodajské agentúry však domnienky zatiaľ nepotvrdili.

Podľa japonského časopisu Shukan Gendai dostal severokórejský vodca infarkt pri obhliadke poľnohospodárskych oblastí v krajine, načo sa ho okamžite ujal tím zdravotníkov. Tí vykonali masáž srdca a poslali správu so žiadosťou o okamžité vyslanie lekárov z Číny.

Tím severokórejských lekárov však údajne nemohol s operáciou dlhšie čakať, a tak vykonal katetrizáciu upchatej cievy. Tá sa zrejme nepodarila kvôli neskúsenosti a nervozite lekára, ktorému zavedenie katétra trvalo osem minút, namiesto obvyklej jednej minúty.

Neukázal sa na oslavách

Japonské médiá tak teraz hovoria o tom, že Kim upadol do vegetatívneho stavu. Severokórejské, čínske ani iné zdroje tieto informácie zatiaľ nepotvrdili.

Na sociálnych sieťach sa okrem iného objavujú príspevky, ktoré naznačujú, že by Kim mohol byť po smrti.

Soulský webový portál Daily NK, ktorý údajne získava informácie od severokórejských prebehlíkov, na začiatku tohto týždňa napísal, že 36-ročný Kim sa zotavuje z kardiovaskulárneho zákroku, ktorý prekonal 12. apríla. Odvolával sa na nemenovaný zdroj z KĽDR. V noci na utorok potom americká televízia CNN uviedla, že je severokórejský vodca vo vážnom stave.

Štátne médiá KĽDR naposledy informovali o Kimovi 11. apríla, kedy sa prizeral vojenskému cvičeniu a viedol zasadnutie, na ktorom žiadal rozhodnejšie opatrenia proti koronavírusu.

Neukázal sa však na oslavách narodenín svojho starého otca a zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena 15. apríla, čo je v krajine významné výročie. Nezúčastnila sa ho ani jeho sestra Kim Jo-Čong, ktorá je v čele severokórejského propagandistického oddelenia. Vtedy médiá špekulovali okrem iného o tom, že sa diktátor nakazil koronavírusom.

Trump to bagatelizoval

Juhokórejskí úradníci a úradníci z čínskeho oddelenia pre medzinárodné vzťahy už skôr spochybnili následné správy naznačujúce, že Kim je vo vážnom stave. Južná Kórea uviedla, že nezaznamenala žiadne známky nezvyklej činnosti v KĽDR. Tiež americký prezident Donald Trump vo štvrtok bagatelizoval správy o tom, že by Kim mal byť vážne chorý.

Juhokórejský zdroj v piatok povedal agentúre Reuters, že podľa ich spravodajských zložiek Kim žije a pravdepodobne sa čoskoro objaví. Úradník napojený na americké spravodajské služby uviedol, že o Kimovi je známe, že má zdravotné problémy, nie je však dôvod na to veriť, že je vážne chorý alebo nie je schopný sa znovu objaviť na verejnosti.

Severná Kórea je jednou z najviac izolovaných a uzavretých krajín sveta. Zdravie jej vodcov je považované za záležitosť štátnej bezpečnosti. Spravodajským agentúram sa nepodarilo detaily o Kimovom mieste pobytu alebo stavu nezávisle potvrdiť.

Severokórejské médiá prestali informovať o Kimovi aj skôr. V roku 2014 o ňom nehovorili mesiac a na neskorších záberoch štátnej televízie kríval. Špekulácie o zdraví Kima, ktorému má teraz pravdepodobne 36 rokov, vyvolávajú skutočnosti, že silne fajčí, od nástupu do funkcie pribral a v jeho rodinnej anamnéze sú kardiovaskulárne problémy.

Vegetatívny stav

Vegetatívny stav alebo tiež perzistentný vegetatívny stav je zvláštnym typom poruchy vedomia. Ide o ťažké postihnutie mozgovej kôry pri zachovanej funkcii mozgového kmeňa.

Postihnutý má zachované reflexy vrátane spontánneho dýchania a srdcovej akcie, chýba však akákoľvek voľná aktivita alebo správanie. Nie je schopný žuť ani prehĺtať. Tento stav býva zvyčajne nevratný, môže však byť aj prechodný.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:27