Reuters
StoryEditor

Pes je miláčik a nie jedlo. Čínske ministerstvo prišlo pred tradičným festivalom so zmenami

30.05.2020, 17:00
Autor:
jakjakredred
V Číne sa blíži tradičný festival, ktorý je zameraný na psie mäso.

Čínske ministerstvo kultúry sa novými pokynmi snaží prísnejšie regulovať obchod s divokými zvieratami. Podľa portálu South China Morning Post klasifikuje po novom sedemnásť druhov klasických chovných hospodárskych zvierat, medzi ktoré patrua napríklad ošípané, ovce, hydinu alebo ťavy.

K tomu pridáva ďalších šestnásť "špeciálnych druhov", medzi tie sa radí pštrosy, bažanty alebo napríklad líšky.

Tieto druhy patria pod jurisdikciu Zákona o chove zvierat, podľa ktorého je potom legálne ich chovať kvôli mäsu, vlne či kožušine.

Psy nemajú byť na jedenie

Ministerstvo poľnohospodárstva síce podľa svojho vyjadrenia naďalej zisťuje názor verejnosti na spomínané zoznamy druhov zvierat, podľa doterajších zistení si však väčšina obyvateľov nepraje, aby medzi dobytok boli zaradení aj psy.

"Máme za sebou dlhú históriu domestikácie psov. V minulosti boli využívaní k ochrane obydlia, lovu či paseniu. Teraz sú vychovávaní ako maznáčikovia, ale aj pre vyhľadávanie nezvestných alebo pre pomoc nevidiacim. Majú tiež oveľa bližšie puto k človeku," uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku.

"Zároveň by sme si mali uvedomiť, že ľudia sú čím ďalej civilizovanejší a ich stravovacie návyky sa menia podobne ako tradičné zvyky ohľadom psov," dodáva rezort.

Povolenie na chov

Portál SCMP však upozorňuje, že nariadenie explicitne nezakazuje jedenie psov alebo chov týchto zvierat kvôli mäsu. Vďaka tomu by sa obchod so psami mohol dostať do akejsi legálnej šedej zóny.

Zároveň však ľudia, ktorí budú chcieť chovať psov z iných dôvodov než ako miláčikov, napríklad ako pracovné zvieratá, budú musieť získať povolenie od príslušných lokálnych úradov.

Reklasifikácia je ďalším z krokov, ktoré majú obmedziť obchod s voľne žijúcimi zvieratami, čo sa deje v nadväznosti na šírenie pandémie nového koronavírusu.

Reštrikcie ako boj proti pandémii

Tým sa totiž podľa mnohých odborníkov ľudia nakazili práve na jednom z trhov s divokými zvieratami v meste Wu-chan. Za pôvodcu nákazy sú považované netopiere.

Čína odvtedy zakázala obchod s divokými zvieratami a niektoré mestá následne prišli s vlastnými opatreniami.

Juhočínske mesto Šen-čen napríklad úplne zakázalo jedenie psov už minulý mesiac v rámci klauzuly o voľne žijúcich zvieratách, tá obsahovala aj zoznam povolených zvierat, ktoré sa jesť smú.

Podľa SCMP nie je jasné, akým spôsobom bude Čína vymáhať dodržiavanie tohto nariadenia. Nemá totiž podľa webu dostatočne špecificky formulované zákony o násilí na zvieratách, vďaka čomu by tak ľudia mohli psov ďalej "legálne" zabíjať.

Ľudia psie mäso už nechcú

Spoločnosť Humane Society International (HSI) odhaduje, že ročne v Číne ľudia zabijú zhruba desať miliónov psov kvôli ich mäsu.

"Toto nariadenie predstavuje skvelú príležitosť pre mestá naprieč Čínou, aby konali v súlade s ním a ochránili psy a mačky pred tým, aby skončili na bitúnkoch," uviedla hovorkyňa spoločnosti Wendy Higginsová.

Väčšina ľudí už v Číne podľa prieskumu HSI z roku 2016 jedenie psieho mäsa nepodporuje. Zhruba 64 percent Číňanov hlasovalo pre to, aby bol známy tradičný "psí" festival v meste Jü-lin trvalo zrušený. Viac ako polovica opýtaných uviedla, že obchod s psím mäsom by mal byť úplne zakázaný.

01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 03 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:24