Reuters
StoryEditor

"Absolútna chyba a nesprávny výklad." Švédsku prekáža varovanie od WHO

26.06.2020, 19:19
Autor:
ČTKČTK
WHO upozornila, že Švédsko a ďalších desať štátov v európskom regióne čelia novému nárastu prípadov koronavírusu.

Za absolútnu chybu a nesprávny výklad dát považuje hlavný švédsky epidemiológ Anders Tegnell varovanie od Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá upozornila na nové šírenie koronavírusu v krajine.

Dnes o tom informoval portál BBC. WHO vo štvrtok upozornila, že Švédsko a ďalších desať štátov v európskom regióne čelia novému nárastu prípadov infekcie a že ak situácia v týchto krajinách zostane nekontrolovaná, hrozí zrútenie tamojších zdravotných systémov.

Šéf európskej pobočky WHO Hans Kluge na štvrtkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že v jedenástich krajinách európskeho regiónu sa šírenie koronavírusu zrýchľuje, čo tu už viedlo k významnému nárastu prípadov. "Ak to zostane bez kontroly, zatlačí to opäť zdravotné systémy k okraju priepasti," povedal Kluge.

Nárast zdôvodňuje zvýšením testovania

Ďalšími štátmi vedľa Švédska, ktoré WHO varovala, sú Moldavsko, Severné Macedónsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Kosovo, Arménsko, Azerbajdžan a stredoázijské republiky Kirgizsko a Kazachstan, ktoré zdravotná organizácia radí do európskeho regiónu.

Tegnell dnes vo švédskej televízii vyhlásil, že WHO absolútne chybne vyhodnotila dáta. Domnieva sa, že WHO nešťastne zamieňa Švédsko za štáty, kde je epidémia na začiatku.

Nárast počtu nových prípadov infekcie zdôvodnil epidemiológ tým, že škandinávska krajina viac testuje, takže odhalí aj viac prípadov.

"Nezavolali, aby sa nás spýtali," povedal Tegnell. "Počet prípadov hospitalizácie na jednotkách intenzívnej starostlivosti je teraz veľmi nízky a dokonca aj počty úmrtí klesajú," dodal. Analytici podľa BBC uvádzajú, že úmrtnosť je teraz vo Švédsku na bežnej úrovni pre toto obdobie roka.

Komplikovanejšie otváranie pre Švédov

Tegnell sa proti upozorneniu WHO ohradil aj kvôli tomu, že európske krajiny teraz hranice otvárajú.

Pre cesty do a zo Švédska je uvoľnenie komplikovanejšie, napríklad Nórsko tak zatiaľ neurobilo a Dánsko od soboty umožní cesty zo Švédska, ak ľudia prídu z regiónov, kde počet nákaz počas týždňa neprekročí dvadsať prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Celošvédská miera teraz podľa WHO činí 155 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Švédsko, kde žije zhruba desať miliónov obyvateľov, zvolilo úplne iný prístup v boji s pandémiou choroby Covid-19 než ostatné krajiny.

Namiesto tvrdých karanténnych opatrení so zákazmi a uzávierkami vsadilo na zodpovednosť obyvateľov, ktorých vyzvalo k ohľaduplnosti a zdravému rozumu. Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa vo Švédsku doteraz potvrdilo vyše 65-tisíc prípadov covidu-19 a 5280 nakazených komplikáciám súvisiacim s infekciou podľahlo.

Počet obetí vo Švédsku je výrazne vyšší, než koľko zaznamenali okolité severské štáty. Aj Tegnell tento mesiac uznal, že počet úmrtí je príliš vysoký, švédsku stratégiu však naďalej bráni. Podľa neho je príliš skoro na vyhodnotenie.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:20