Demonštrácie v HongkonguReuters
StoryEditor

Taiwanský minister: Čína sa snaží zmeniť ostrov na "ďalší Hongkong"

11.08.2020, 07:35
Autor:
TASRTASR
Tvrdé zásahy proti odporcom v Hongkongu naberajú intenzitu od júna.

Čína sa snaží zmeniť demokratický Taiwan na ďalší Hongkong, vyhlásil v utorok taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu na stretnutí s americkým ministrom zdravotníctva Alexom Azarom v hlavnom meste Tchaj-pej.

Tento vysokopostavený predstaviteľ USA podniká v ostrovnej krajine historickú diplomatickú návštevu, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Tvrdé zásahy proti odporcom v Hongkongu naberajú intenzitu od júna, keď Čína začala v tejto svetovej finančnej metropole uplatňovať nový zákon o národnej bezpečnosti - pomocou neho odstavila opozičných politikov a pozatýkala aktivistov.

Tieto bezpečnostné zákroky vyvolali na Taiwane poplach. Ostrovný štát s 23 miliónmi obyvateľov má vlastnú vládu, ale Peking ho pokladá za svoje územie a varoval, že raz ho ovládne, v prípade nutnosti aj silou. Peking presadzuje politiku jednej Číny a dlhodobo sa snaží o opätovné pripojenie ostrova k Číne.

Minister zahraničných vecí Wu na vzácnom stretnutí s predstaviteľom americkej administratívy Azarom povedal, že Taiwan žije pod neustálou hrozbou, že Čína mu vezme slobody.

"Naše každodenné životy sú čoraz ťažšie, pretože Čína vyvíja tlak na Taiwan, aby prijal jej politické podmienky - podmienky, ktoré zmenia Taiwan na ďalší Hongkong," vysvetlil šéf taiwanskej diplomacie.

Americký minister zdravotníctva Azar je v Tchaj-peji na trojdňovej návšteve, označovanej ako návšteva z USA na najvyššej úrovni od roku 1979, keď Spojené štáty prerušili oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom a odvtedy zastávali politiku jednej Číny.

Azarova cesta sa koná v čase, keď sú vzťahy medzi USA a Čínou narušené a chaotické, pričom obe strany vedú spory v celej škále záležitostí, od obchodných až po vojenské a bezpečnostné, ale týkajú sa aj pandémie nového koronavírusu.

V pondelok Taiwan oznámil, že Čína vyslala stíhačku nad faktickú hranicu oddeľujúcu oboch rivalov v Taiwanskom prielive, a to krátko pred stretnutím Azara s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Azar na návšteve chválil demokraciu na Taiwane a aj úspechy ostrovnej krajiny v boji proti koronavírusu.

Predtým kritizoval Peking za jeho prístup k pandémii, ktorá sa začala v strednej Číne, a tiež za jeho autoritársky spôsob vládnutia.

01 - Modified: 2024-04-24 08:48:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Jozef Kabaň dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-24 07:44:37 - Feat.: - Title: Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch bývalého čínskeho diktátora 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:08