Reuters
StoryEditor

Po brexite sa vrhá na lockdown. Nigel Farage zakladá novú stranu

02.11.2020, 14:13
Autor:
ČTKČTK
Premiér Johnson v sobotu ohlásil, že kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii budú smieť ľudia v Anglicku od štvrtka vychádzať von len v nevyhnutných prípadoch.

Britský politik Nigel Farage chce svoju Stranu pre brexit vzkriesiť pod názvom Reform UK a ísť s ňou do boja proti lockdownu, teda celoplošným protiepidemickým reštrikciám, ktoré cez víkend pre Anglicko ohlásila vláda premiéra Borisa Johnsona.

V komentári zverejnenom v nedeľu na serveri The Telegraph o tom informovali Farage a terajší predseda strany Richard Tice.

Podľa Faragea zlyhali britskí politici počas pandémie takmer na všetkých úrovniach. Plošné uzávery podľa neho nefungujú a "v skutočnosti napáchajú viac škôd ako úžitku".

Ochrana najzraniteľnejších 

Druhá celoštátnej karanténa, ktorá začne platiť od štvrtka, podľa neho bude "ekonomickým umieračikom" pre skupinu ľudí, ktorí podnikajú.

Nová strana bude podľa Faragea podporovať politiku cielenej ochrany najzraniteľnejších pred koronavírusom, čo umožní zvyšku obyvateľstva vytvoriť si kolektívnu imunitu.

Farage Stranu pre brexit založil na začiatku roka 2019. Predtým stál na čele Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a jeho niekoľkoročná kampaň proti členstvu Británie v EÚ zohrala dôležitú úlohu v referende, v ktorom sa Briti v roku 2016 tesnou väčšinou vyslovili za vystúpenie krajiny z bloku.

Okrem covidu-19 sa chce nová strana zaoberať aj ďalšími oblasťami verejného života, "ktoré je možné zlepšiť na prospech obyčajných ľudí", zdôraznili Farage a Tice. "Chceme byť známi ako strana Reformy," napísali politici.

Nové obmedzenia

Premiér Johnson v sobotu ohlásil, že kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii budú smieť ľudia v Anglicku od štvrtka vychádzať von len v nevyhnutných prípadoch a musia obmedziť spoločenské kontakty.

Fungovať budú iba nevyhnutné služby, zatvorené musia mať reštaurácie a bary. Vo Walese zaviedli celoplošnú uzáveru už 23. októbra.

Premiér čiastočný lockdown oznámil v deň, keď Británia prekročila hranicu milióna nakazených koronavírusom.

Stále mohutnejšie druhá vlna pandémie hrozí zahltením zdravotníctva. Británia má piaty najvyšší počet zomretých v súvislosti s covidom-19 - po USA, Brazílii, Indii a Mexiku, vyplýva z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:18