Letisko v AmsterdameTASR/AP
StoryEditor

Britská mutácia vírusu nie je pod kontrolou, krajiny Únie rušia dopravné spojenia

20.12.2020, 13:46
Autor:
ČTKČTK
Z krajín Únie ako prvé na vývoj v Británii reagovalo Holandsko, ktoré v noci na dnes zakázalo prílety z britských letísk, pričom obmedzenie potrvá do 1. januára.

Mutácia koronavírusu, ktorá sa šíri na juhu Anglicka, nie je pod kontrolou a bude veľmi zložité jej rozmach potlačiť. Takto sa dnes vyjadril britský minister zdravotníctva Matt Hancock po tom, čo vládni experti vyhodnotili, že nový vírusový kmeň je nákazlivejší ako ostatné.

Vývoj sleduje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a začínajú reagovať aj niektoré štáty Európskej únie. Holandsko v noci oznámilo viac ako desaťdňový zákaz leteckej prepravy cestujúcich z Británie, podľa agentúry AFP zakazuje prílety aj Belgicko, večer sa k nim pridalo Nemecko aj írsko, ktoré od polnoci rušia letové spojenia.

"Nový variant (vírusu) sa vymkol spod kontroly"

Významné šírenie istej mutácie koronavírusu v častiach Anglicka oznámila britská vláda v pondelok. V sobotu potom premiér Boris Johnson povedal, že nový kmeň môže byť až o 70 percent nákazlivejší než ten, ktorý doteraz v Británii prevládal.

Experti vrátane tých z WHO zatiaľ nemajú dôkazy, že by zmutovaný vírus vyvolával ťažšie prípady choroby covid-19 alebo že by u neho neúčinkovali vyvinuté vakcíny.

Napriek tomu situácia vyvoláva medzi vedcami aj vládnymi pracovníkmi značné znepokojenie a premiér Johnson v sobotu reagoval zavedením najtvrdších karanténnych opatrení v Londýne a v ďalších oblastiach Anglicka.

WHO uviedla, že je s britskými činiteľmi v tesnom kontakte. "Nový variant (vírusu) sa vymkol spod kontroly," povedal dnes v rozhovore s televíziou BBC minister Hancock.

"Vzhľadom k tomu, o koľko rýchlejšie sa tento nový variant šíri, bude veľmi zložité udržať ho na uzde, dokiaľ nie je plošne nasadená vakcína," komentoval situáciu Hancock v inom interview.

Denné počty nákaz v Británii po poklese z konca novembra v posledných dňoch znovu prudko rastú, v sobotu krajina zaznamenala na 27-tisíc nových infekcií.

Podľa Hancocka je v britských nemocniciach asi 18-tisíc ľudí s covidom-19, čo je vraj číslo tesne pod maximálnou hodnotou z obdobia prvého vrcholu epidémie.

Krajiny Únie reagujú

Z krajín Únie ako prvé na vývoj v Británii reagovalo Holandsko, ktoré v noci na dnes zakázalo prílety z britských letísk, pričom obmedzenie potrvá do 1. januára.

Vláda vo vyhlásení uviedla, že situáciu monitoruje a zvažuje zaviesť reštrikcie aj u ďalších druhov dopravy. Kabinet údajne konal v súlade s Národným inštitútom verejného zdravia (RIVM), ktorý odporučil šírenie nového kmeňa SARS-CoV-2 čo najviac obmedziť.

O polnoci vstúpi do platnosti 24 hodinový zákaz letov z Británie do Belgicka, oznámil dnes belgický premiér Alexander De Croo.

Obmedzenia, ktoré sa dotknú aj vlakov Eurostar, označil predseda vlády za preventívne opatrenie. "Zatiaľ nemáme jasnú odpoveď," povedal. Reaguje tiež Česko, kde sa budú musieť oddnes ľudia prichádzajúci z Británie povinne odobrať do izolácie. Po vzore Holandska a Belgicka by mohlo letecké spojenie pozastaviť aj Nemecko, ktoré podľa informácií AFP o zákaze "vážne" uvažuje.

Či šírenie potenciálne nebezpečnej mutácie koronavírusu v Británii začalo, nie je zatiaľ jasné. Holandsko pri náhodnej kontrole starších prípadov infekcie daný kmeň odhalilo vo vzorke odobratej na začiatku decembra. Podľa WHO bola mutácia zistená aj v Dánsku a Austrálii, píše BBC.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 02 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 03 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 04 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:58