Angela MerkelováReuters
StoryEditor

"Verím, že máme pred sebou dobrý výsledok." Svetoví lídri reagujú na brexitovú dohodu

24.12.2020, 17:40
Autor:
ČTKČTK
Angela Merkelová sľúbila, že Nemecko urýchlene dohodu preštuduje. Vláda by o nej mohla rokovať už v pondelok 28. decembra.

Za historickú označila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová dohodu o budúcich vzťahoch, ktorú uzatvorili Európska únia a Británia.

Francúzsky prezident Emmanuel Macrona uviedol, že sa jednota a pevný postoj Únie v rokovaniach vyplatili. Výsledok rozhovorov privítal tiež írsky premiér Micheál Martin či predseda talianskej vlády Giuseppe Conte. Španielsky premiér Pedro Sánchez uviedol, že s Britániou ďalej povedie dialóg o Gibraltári.

​"Touto dohodou vytvárame základy pre novú kapitolu v našich vzťahoch," uviedla Merkelová. "Británia bude aj mimo Európskej únie naďalej dôležitým partnerom Nemecka a Európskej únie," dodala.

Kancelárka sľúbila, že Nemecko urýchlene dohodu preštuduje. Vláda by o nej mohla rokovať už v pondelok 28. decembra.

"Verím, že máme pred sebou dobrý výsledok," dodala nemecká kancelárka.

"Dohoda so Spojeným kráľovstvom je rozhodujúca na ochranu našich občanov, našich rybárov, našich výrobcov," napísal na Twitteri francúzsky prezident Macron a uistil, že dohliadne na to, aby práva boli ochránené.

Európska únia teraz môže podľa Macrona hľadieť v ústrety budúcnosti "jednotná, suverénna a silná". Úľavu nad výsledkom rokovaní vyjadril aj nemecký minister zahraničia Heiko Maas. "Bol to vyjednávací maratón, ale vo svetovom rekorde a s dlhým záverečným šprintom," uviedol.

Podľa neho sa dlhé vyjednávanie vyplatilo. Nemecko, ktoré teraz predsedá Rade Únie, urobí podľa Maasa všetko pre to, aby mohla dohoda začať provizórne platiť už od 1. januára 2021.

Írsky premiér Micheál Martin uviedol, že dohoda Únie s Britániou chráni írske záujmy. Je podľa neho "dobrým kompromisom a vyváženým výsledkom".

Označil ju za "najmenej zlú formu brexitu, aká bola možná". Za dobrú správu označil výsledok rokovaní tiež taliansky premiér Giuseppe Conte. Británia podľa neho zostane kľúčovým partnerom a spojencom Únie a rovnako tak Talianska.

Španielsky premiér Pedro Sánchez dohodu takisto privítal. "Španielsko a Spojené kráľovstvo budú pokračovať v dialógu, aby dosiahli dohodu o Gibraltári," dodal.

Podľa belgického premiéra Alexandra De Crooma je prerokovaná dohoda základom pre silné partnerstvo Únie a Spojeného kráľovstva a poskytuje kľúčové záruky pre "spravodlivú súťaž pre naše firmy".

Holandský premiér Mark Rutte označil uzavretie dohody za "skvelú správu". S prerokovanou dohodou teraz musí na strane Únie súhlasiť všetkých 27 členských štátov, ale aj Európsky parlament.

Podľa neho pritom bola najneskorším termínom pre schválenie do konca roka minulá nedeľa. Dnes predseda europarlamentu David Sassoli uviedol, že sa poslanci s dohodou musia podrobne oboznámiť, a hlasovať o nej tak budú môcť až v januári.

Dohodu je ale možné aplikovať aj provizórne, ak sa na tom členské krajiny Únie zhodnú. Veľvyslanci európskej dvadsaťsedmičky dnes oznámili, že sa nad dohodou zídu už v piatok dopoludnia. Prehovorí k nim tiež hlavné únijný vyjednávač Michel Barnier.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:04