Reuters
StoryEditor

Únia musí vyvodiť dôsledky voči Rusku vrátane možnosti uvalenia sankcií, tvrdí šéf európskej diplomacie

07.02.2021, 21:03
Autor:
TASRTASR
Euroblok "bude musieť vyvodiť dôsledky", napísal Josep Borrell s tým, že bude na členských štátoch, aby rozhodli o ďalších krokoch, a áno, môže to zahŕňať i sankcie.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v nedeľu uviedol, že Rusko odmieta konštruktívny dialóg s EÚ a Európa z toho musí vyvodiť dôsledky vrátane možnosti uvalenia sankcií. Informovala o tom agentúra AFP.

Borrell v príspevku na blogu poznamenal, že vyhostenie diplomatov z Poľska, Nemecka a Švédska, ku ktorému došlo počas jeho dvojdňovej návštevy Ruska, je dôkazom, že Moskva "nechce využiť túto možnosť na to, aby nadviazala s EÚ konštruktívnejší dialóg".

Euroblok "bude musieť vyvodiť dôsledky", napísal Borrell s tým, že "bude na členských štátoch, aby rozhodli o ďalších krokoch, a áno, môže to zahŕňať i sankcie".

Rusko diplomatov z troch spomínaných krajín EÚ obvinilo z účasti na "nezákonných protestoch", ktoré sa konali 23. januára podporu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Krajiny EÚ však dôrazne popreli akékoľvek pochybenie.

Cesta vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku do Ruska rozdelila členské štáty EÚ v názore na najvhodnejšiu reakciu voči Moskve, pričom Francúzsko i Nemecko sa vyslovili za podporu dialógu s Kremľom. Ostatné štáty zaujali tvrdší postoj, a to v dôsledku uväznenia kritika Kremľa

Navaľného a zásahu voči ľuďom demonštrujúcim na jeho podporu, pri ktorých polícia zadržala v uplynulých týždňoch viac ako 10-tisíc osôb.

Borrell v sobotu obhajoval svoju návštevu Ruska s tým, že diplomatické kanály musia zostať naďalej otvorené a kritizovanie Ruska z diaľky podľa neho "neprinesie väčšiu bezpečnosť pre EÚ". Dodal, že európski diplomati počas jeho cesty boli v kontakte s právnikmi Navaľného, ktorého ruský súd tento týždeň odsúdil na takmer tri roky väzenia.

Po návrate z Moskvy do Bruselu Borrell v sobotu uviedol, že kolegov z členských štátov EÚ bude o svojej návšteve v Rusku informovať na zasadnutí naplánovanom na 22. februára. Lídri EÚ budú o zasa o vzťahoch s Ruskom rokovať na svojom marcovom summite.

01 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 04 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 05 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:16