Reuters
StoryEditor

Eskalácia napätia v Donbase môže viesť k zničeniu Ukrajiny, varuje Rusko

03.04.2021, 08:54
Autor:
ČTKČTK
Hovorca ukrajinského prezidenta Roman Mašovec povedal, že členské štáty NATO susediace s Ukrajinou by mali zvýšiť bojovú pohotovosť.

Rusko chce podniknúť ďalšie opatrenia na zabezpečenie svojej bezpečnosti v prípade posilňovania vojsk Severoatlantickej aliancie okolo Ukrajiny.

Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, a to v súvislosti so zvýšeným napätím v oblasti Donbasu, ovládanom proruskými separatistami.

​Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov varoval, že eskalácia napätia môže viesť k zničeniu Ukrajiny.

Americký prezident Joe Biden potom v telefonáte s hlavou ukrajinského štátu Kyjev uistil o silnej podpore, ktorú Spojené štáty Ukrajine poskytujú.

NATO vyjadrilo znepokojenie

Hovorca ukrajinského prezidenta Roman Mašovec podľa médií povedal, že členské štáty aliancie susediace s Ukrajinou by mali zvýšiť bojovú pohotovosť.

Narážal tým na správy o pohybe ruských vojsk pozdĺž ukrajinských hraníc. NATO vo štvrtok podľa agentúry Reuters vyjadrilo znepokojenie nad ruskými aktivitami pri hraniciach s Ukrajinou.

Peskov vo štvrtok znepokojenie vyvolané týmito presunmi odmietol. Vyhlásil, že majú za cieľ len zaistiť bezpečnosť Ruska a "pre nikoho nepredstavujú hrozbu".

Podľa niektorých pozorovateľov však pravdepodobne ide o snahu zastrašiť Kyjev od prípadnej akcie proti donbaským separatistom, ktorí sa toho obávajú.

Kremeľ varuje

Lavrov vo štvrtok varoval, že akákoľvek eskalácia na východe Ukrajiny môže viesť k zničeniu krajiny. Naznačil, že k rozpútaniu vojenského konfliktu ukrajinských politických predstaviteľov "tlačí" Západ vedený Spojenými štátmi, uvádza stanica Deutsche Welle.

Aj Peskov odrádzal pred posilňovaním NATO okolo Ukrajiny. "Takýto vývoj scenára by jednoznačne viedol k ďalšiemu rastu napätia v blízkosti ruských hraníc. To samozrejme vyžaduje od ruskej strany dodatočné opatrenia na zaistenie jej bezpečnosti," citoval vyjadrenie hovorcu Kremľa TASS.

"Naša rétorika (ohľadom Donbasu) je úplne konštruktívna," povedal tiež Peskov.

Situáciu na deliacej línii medzi kyjevským silami a vzbúrencami označil za "veľmi desivú", pričom ukrajinské sily obvinil z nie jednotlivých, ale mnohopočetných provokácií.

01 - Modified: 2024-05-18 20:17:19 - Feat.: - Title: Spoločnosť Danone potvrdila odchod z ruského trhu, píšu médiá 02 - Modified: 2024-05-18 16:06:18 - Feat.: - Title: Rusko ostreľovalo obytné časti Charkova a Vovčansku. Hlásia zranených 03 - Modified: 2024-05-18 15:04:34 - Feat.: - Title: Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi 04 - Modified: 2024-05-18 12:12:48 - Feat.: - Title: Ruský arbitrážny súd zmrazil aktíva niekoľkých európskych bánk 05 - Modified: 2024-05-18 11:44:30 - Feat.: - Title: Východný štít. Poľsko vynaloží na ochranu východnej hranice miliardy eur, vyhlásil Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 03:53