TASR/AP
StoryEditor

V ruskom meste vypukol veľký požiar, útočili tam ukrajinské vrtuľníky

01.04.2022, 06:43
Autor:
ČTKČTK
Zásobáreň s ropou začala horieť len dva dni po tom, čo mestom otriasla explózia v muničnom sklade.

V západoruskom meste Belgorod ležiacom asi 30 až 40 kilometrov od ukrajinských hraníc dnes vypukol požiar v sklade pohonných hmôt. Podľa gubernátora Belgorodskej oblasti Vjačeslava Gladkova na areál zaútočili dva vrtuľníky ukrajinskej armády, ktoré v nízkej výške preleteli hranice. Toto tvrdenie nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba uviedol, že informácie o tom, že za útokom stála ukrajinská armáda, nemôže potvrdiť ani vyvrátiť. Podľa svedka, na ktorého sa bez ďalších podrobností odvoláva agentúra Reuters, sa v meste okolo 12.00 SELČ ozval výbuch.

​Osem zásobníkov s ropou, do ktorých hasenia sa zapojili skoro dve stovky hasičov aj so špeciálnym vlakom, vzplalo len dva dni po tom, čo mestom otriasla explózia v muničnom sklade.

Na sociálnych sieťach sa medzitým objavili zábery útočiacich a odlietajúcich vrtuľníkov, podľa siluety zrejme bojových helikoptér Mi-24, v modernizovanej verzii označovaných Mi-35. Tieto stroje sovietskej konštrukcie používajú obe strany terajšieho rusko-ukrajinského konfliktu, podobne ako iné štáty, ktoré bývali súčasťou sovietskeho bloku.

Hoci chýba oficiálne potvrdenie, ukrajinský novinár Jurij Butusov podľa agentúry Unian na sociálnych sieťach napísal, že nálet podnikli dva ukrajinské vrtuľníky Mi-24. Tie leteli tak nízko, že ich nezachytila ​​ruská protivzdušná obrana, a potom neriadenými raketami zničili "strategicky dôležitý" sklad palív.

"Ruská protivzdušná obrana nebola schopná ani zaznamenať naše vrtuľníky pri úspešnom návrate na základňu po splnení úlohy," uviedol novinár.

Skúsenosti s nízkymi letmi

Britská BBC na svojich internetových stránkach píše, že ak sa tieto informácie potvrdia, pôjde o prvý známy prípad, keď ukrajinské stroje počas terajšieho konfliktu vleteli do ruského vzdušného priestoru s cieľom zaútočiť tam na stanovený cieľ.

Podľa BBC majú piloti ukrajinských helikoptér veľa skúseností s nízkymi a rýchlymi letmi, ktoré majú zabrániť tomu, aby stroj zachytili vojenské radary a systémy protivzdušnej obrany. Takéto operácie vykonávajú v posledných rokoch v Donbase, kde ukrajinské sily bojujú s proruskými separatistami.

"Nemôžem ani potvrdiť, ani odmietnuť tvrdenie, že Ukrajina do útoku (v Belgorode) bola zapojená, pretože od armády nemám všetky informácie," povedal počas návštevy Poľska šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba.

Kremeľ uviedol, že útok na sklad pohonných hmôt "nevytvára príhodné podmienky" na to, aby pokračovali rokovania o prímerí s Kyjevom.

19 ľudí evakuovali na štadión

Obyvatelia Belgorodu z okolia požiaru boli podľa starostu Antona Ivanova evakuovaní na štadión. Tam podľa BBC prišiel autobus s 19 ľuďmi. Spoločnosť Rosnefť, ktorej sklad patrí, oznámila, že požiar sa obišiel bez obetí a bez zranených.

Gubernátor Gladkov tento týždeň uviedol, že výbuchy v zbrojnom sklade boli pravdepodobne dôsledkom iného požiaru, hoci regionálne úrady podľa neho čakajú na potvrdenie od ministerstva obrany. Agentúra TASS s odkazom na miestne úrady v stredu uviedla, že išlo o vojenský objekt zničený ukrajinskou strelou. Ukrajina sa k žiadnemu z incidentov neprihlásila.

Požiar v Belgorode nespôsobí nedostatok palív na čerpacích staniciach, ktoré budú zásobované z okolitých regiónov, povedal ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov podľa agentúry TASS. Tá uviedla, že každý z ôsmich horiacich zásobníkov má objem 2000 kubických metrov a že hrozí rozšírenie ohňa na ďalšie zásobníky, ktorých je na mieste celkom 27.

Ruské ozbrojené sily v posledných dňoch raketami a strelami s plochou dráhou letu systematicky ničili sklady pohonných hmôt v rôznych častiach Ukrajiny. Uvedené sklady podľa médií slúžia hlavne ukrajinskej armáde a železnici. Vojna, ktorú Rusko rozpútalo proti Ukrajine, dnes pokračuje 37. dňom.

01 - Modified: 2022-03-31 16:31:15 - Feat.: 0 - Title: Nemecko bude za ruský plyn platiť v eurách, tvrdí Scholz. Berlín je pripravený na všetky scenáre 02 - Modified: 2022-03-31 17:31:53 - Feat.: 0 - Title: Lotyšsko zakázalo používať písmeno Z ako symbol podpory vojny na Ukrajine. Hrozí vysokými pokutami 03 - Modified: 2022-03-31 19:10:12 - Feat.: 0 - Title: Putin sa izoluje od okolia. Existujú náznaky, že svojich poradcov dal do domáceho väzenia, tvrdí Biden 04 - Modified: 2022-05-08 20:02:51 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine: Rusi ostreľovali obytnú časť v Odese, Ukrajina zažila nečakanú návštevu
01 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 04 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 05 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:31