Reuters
StoryEditor

Muž, ktorý dal facku Macronovi, spoznal svoj trest. Pred súdom povedal, prečo zaútočil na prezidenta

10.06.2021, 18:06
Autor:
ČTKČTK
Súd prebiehal v špeciálnom režime zrýchleného konania, o ktorý požiadal sám Tarel.

Damien Tarel, muž, ktorý dal v utorok vo Francúzsku facku prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, pôjde na štyri mesiace do väzenia.

Zvyšok 18-mesačného trestu, o ktorý žiadal prokurátor, je podmienený. Podľa stanice BFM TV bol muž ihneď po vynesení rozsudku odvedený zo sály do výkonu trestu.

Súd prebiehal v špeciálnom režime zrýchleného konania, o ktorý požiadal sám Tarel. Na trest nadviaže ešte dvojročný probačný dohľad.

Tarel má tiež podľa verdiktu doživotný zákaz zastávať verejné funkcie, päťročný zákaz držať zbrane a trojročný zákaz voliť. Najmenej dva roky bude pod dohľadom psychológa a nesmie spáchať žiaden ďalší priestupok.

Damien Tarel dal Macronovi facku pri stretnutí prezidenta s verejnosťou v departemente Drôme. Tvrdí, že ho k činu vyprovokovalo správanie štátnika, ktorý nemal vôľu k diskusii, ale správal sa ako v predvolebnej kampani a navyše zamieril priamo k nemu.

Tarel sa podľa svojich slov choval inštinktívne a bez rozmyslu, nešlo teda o plánovaný čin. Ľútosť nad jeho spáchaním však nevyjadril.

Za urážku hlavy štátu hrozí podľa francúzskeho zákona až tri roky väzenia a pokuta 45-tisíc eur.

"Myslím, že Macron veľmi dobre reprezentuje pád našej krajiny," uviedol Tarel pri súdnom pojednávaní, ktoré francúzske médiá pozorne sledovali.

Svoje zvolanie roajalistického bojového hesla "Montjoie, Saint-Denis!" vysvetlil ako odkaz na heslo volajúce po zjednotení rytierov, čo považuje za patriotické.

V duchu rytierstva by Tarel prezidenta Macrona rád vyzval na "šermiarsky súboj za východu slnka", ale bolo mu vraj jasné, že by prezident odmietol. "Myslím, že veľa ľudí cíti nespravodlivosť. Ja som sa angažoval," uviedol Tarel na súde.

Podľa vyšetrovateľov sledoval Tarel niekoľko krajne pravicových webov, muž však odmieta, že by podporoval neonacizmus. Považuje sa za "blízkeho pravici" a "patriota". Svoju fotografiu v štýle Adolfa Hitlera vysvetľuje ako vtip.

Dvadsaťosemročný mladík so záujmom o stredoveké rytierske boje svoj čin nepopiera a sám požiadal o zrýchlené vypočutie.

Pred súdom vypovedal dva dni po samotnom akte. Sudca pripomenul tiež podrobnosti o jeho spoločenskom zázemí.

Tarel má partnerku, je nezamestnaný, v detstve navštevoval psychológa kvôli ťažkostiam v škole. Jeho matka je učiteľka tanca, otec pracuje v maliarskej firme.

Spolu s Tarelom prišli na stretnutie s prezidentom ďalší dva muži. U jedného z nich doma polícia našla výtlačok knihy Mein Kampf od Adolfa Hitlera.

01 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 02 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany 03 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon 04 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom 05 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 06:05