StoryEditor

Arktická rezervná banka semien je už najväčšia na svete

12.03.2010, 08:02
Autor:
TASRTASR

Nové zásielky krátko po druhom výročí založenia zabezpečili "bezpečnostnej schránke" semien plodín na nórskych Špicbergoch svetový primát. S vyše pol miliónom odrôd už má najrozmanitejšiu zbierku.

Oznámil to Cary Fowler, výkonný riaditeľ Global Crop Diversity Trust, ktorý prevádzkuje túto banku semien v spolupráci s nórskou vládou a Nordickým strediskom genetických zdrojov vo Švédsku. Účelom je zachovať semená plodín v prípade katastrofy, prírodnej alebo spôsobenej ľuďmi, aby sa dala obnoviť produkcia potravín, základ civilizácie.

Primát banka dosiahla práve tento týždeň, keď získala tisíce nových semien. Napríklad divej fazule z Južnej Ameriky, ktorá azda pomôže odvrátiť ničivú chorobu tejto plodiny, vzácny druh divej jahody zo svahov sopky Atsonupuri na ruských Kurilských ostrovoch a pestrú paletu odrôd sóje z USA, kde sa niektoré pestujú už vyše storočia, spolu s ich divo rastúcimi príbuznými. Niektoré majú znaky odolnosti voči zmenám teploty a zrážok, dĺžky vegetačnej sezóny a obsahu oxidu uhličitého v ovzduší. Všetko sú to duplikáty semien v pôvodných bankách. Nové semená prišli z Kolumbie, Peru, Mexika a USA.

Global Seed Vault (globálna "bezpečnostná schránka" semien) bola zriadená v bývalej uhoľnej bani hlboko v pieskovcom vrchu pri meste Longyearbyen na ostrove Špicbergy v rovnomennom nórskom súostroví za severným polárnym kruhom. Stavbu otvorili premiéri škandinávskych krajín v júni 2006, prvé semená boli do banky uložené v januári 2008.

"Dosiahnutie polmiliónovej méty prináša zmiešané pocity, lebo hoci ukazuje, že banka na Špicbergoch je teraz zlatým štandardom rozmanitosti plodín, prichádza v čase, keď sa naše poľnohospodárske systémy skutočne nachádzajú takpovediac na ostrí noža," povedal Cary Fowler. Pripomenul, že plodiny v bankách semien na Špicbergoch a inde, ktoré podporuje Global Crop Diversity Trust, sú kľúčové pre to, aby sa farmári z celého sveta prispôsobili na zmeny klímy. Ako príklad uviedol kukuricu v Afrike, ktorej pestovanie tam v najbližších dvoch desaťročiach môže klesnúť azda až o vyše štvrtinu, čo by spôsobilo potravinovú katastrofu -- ak sa nepodarí vyšľachtiť nové odrody odolné voči teplu a suchu.

Po patovom zakončení nedávnej klimatickej konferencie v Kodani treba rátať s potrebou adaptácie plodín na oteplenie. "Ak sa to nepodarí s plodinami, nezadaptuje sa ani ľudstvo ako také. Pomoc pri adaptácii farmárov však vyžaduje prístup k toľkej genetickej rozmanitosti, ako sa len dá," doplnil.

V tejto súvislosti sa zíde spomenutá fazuľa costaricensis z Kostariky, odolná voči bielej plesni, ničiacej domáce odrody fazule v Strednej a Južnej Amerike. Na Špicbergy dorazila z Medzinárodného strediska pre tropické poľnohospodárstvo (CIAT) v Kolumbii. To je jedným z 15 stredísk Konzultatívnej skupiny o medzinárodnom poľnohospodárskom výskume (CGIAR), ktoré dodali do špicberskej banky väčšinu plodín. Táto fazuľa názorne ukazuje, prečo je dôležité deponovať aj semená divých príbuzných plodín.

Semená šľachtiteľom, ktorí sa usilujú vypestovať voči chorobám odolné a na zmenu klímy pripravené nové odrody, dodávajú národné a regionálne banky. Globálna na Špicbergoch je naozaj "bezpečnostná schránka", rezervná banka určená na dopĺňanie fondov iných.

Zdroj: Komuniké Global Crop Diversity Trust z 10. 3. 2010

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:19