StoryEditor

Mŕtve Haiti už zachraňujú aj Slováci. V srdci katastrofy

20.01.2010, 23:00
Autor:
(mli)(mli)

Na chudobnom karibskom ostrove Haiti, ktorý pred týždňom zničilo katastrofálne zemetrasenie, už odvčera zúfalým obyvateľom pomáhajú aj slovenskí lekári. Na ostrov prišiel tím záchranárov z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. "Dorazili sme do hlavného mesta a zatiaľ sme všetci v poriadku," povedal pre HN Juraj Benca, šéf tímu troch lekárov a profesionálnej zdravotnej sestry, ktorí sa hneď po príchode pustili do zachraňovania ľudských životov. Slováci nemali na oddych vôbec čas, keďže nemocnice v hlavnom meste Port-au-Prince sú preplnené tisíckami zranených.

Slovenská misia prevádzkuje na Haiti štyri humanitárne projekty. Po ničivom zemetrasení, ktoré si podľa posledných odhadov vyžiadalo asi 200-tisíc obetí, smerujú do Karibiku aj ďalšie slovenské záchranné tímy. "Tím pod vedením profesora Bencu sa dostal priamo do epicentra katastrofy. Sú na mieste činu a ihneď sa vrhli do práce.," uviedol pre HN rektor bratislavskej vysokej školy Vladimír Krčméry. Počet obetí na Haiti, ktoré zažilo včera ďalšie zemetrasenie, sa odhaduje na státisíce.

Slovákov na Haiti rozhodne čakajú ťažké dni. "Benca s anestéziologičkou začali operovať a ďalší dvaja pracujú na sprevádzkovaní našej zničenej mobilnej jednotky," povedal Krčméry, ktorý je so svojimi ľuďmi v neustálom kontakte.

Lekári a členovia tímu sa musia sústrediť na prácu v doslova neľudských podmienkach. "Pacientov nemáme kam dávať. Mnohí ležia na zemi v parku a ako stojany na infúziu sa používajú stromy, múry, prípadne kovové konštrukcie, ktoré sú k dispozícii," citoval Krčméry slová Bencu.

Ďalšie zemetrasenie
Cesta lekárskeho tímu do Port-au-Prince prebehla relatívne hladko. Keďže letisko v hlavnom meste má problémy a je preťažené, naši záchranári sa rozhodli letieť do Dominikánskej republiky, odkiaľ sa na Haiti dopravili autami. Problémy ich prekvapujúco nečakali ani na hraniciach dvoch odvekých nepriateľov - Haiti a Dominikánskej republiky. "V Santa Domingu naložili 300 kilogramov liekov a zdravotníckeho materiálu na dve autá a cez hranice sa dostali v pohode. Išlo to oveľa ľahšie, než očakávali," povedal Krčméry.

Najchudobnejší štát západnej pologule Haiti pritom včera ráno postihlo ďalšie zemetrasenie so silou 6,1 Richterovej stupnice. Keďže mnoho budov sa zrútilo a poškodilo pri minulotýždňovom zemetrasení, veľa škôd už nespôsobilo. Ľudia sú však vyľakaní a nevedia, kam sa majú pred prírodným živlom ukryť. "Druhé zemetrasenie podľa našich lekárov na ostrove vyvolalo chaos a paniku, ale väčšie škody nespôsobilo," dodal Krčméry.

Misionári na Haiti
Na ostrov vyrazia ešte dva slovenské tímy. Skupina pod vedením Krčméryho spolu s 13 záchranármi z Komplexnej centrálnej záchrannej služby a tromi zdravotnými sestrami mala na ostrov vyraziť už dnes. Kvôli preťaženiu letiska však budú musieť ešte nejaký čas počkať. "Američania nepovolili prílet francúzskeho lietadla, ktoré na Haiti prevezie slovenských aj francúzskych záchranárov," povedala pre HN Alexandra Stanová z bratislavskej vysokej školy.

Na ostrove momentálne pôsobia aj saleziánski misionári. "Máme len sprostredkované informácie, že sú v poriadku, ale na naše správy, ktoré sme im posielali, zatiaľ neodpovedali. Naše štyri domy sú úplne zničené," povedal pre HN Salezián Don Peter Kuchár, provinciálny delegát pre misie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:34