StoryEditor

Dohady okolo Saddámovej ropy

10.02.2004, 23:00

V Maďarsku neutícha aféra okolo údajných darov irackého prezidenta Saddáma Husajna formou fiktívnych obchodov s veľkým množstvom ropy pravicovej Strane maďarských záujmov exposlankyne Izabelle B. Királyovej. Vládna Maďarská socialistická strana (MSZP) v týchto dňoch obvinila bývalú vládu Viktora Orbána, že musela o daroch vedieť.
Skončilo sa totiž vyšetrovanie prípadu v archívoch maďarských tajných služieb a potvrdilo sa, že Saddámov režim naozaj poskytoval Királyovej podporu. "Tajné služby mali o tom informácie už v roku 2000. Orbánov kabinet musel vedieť o nečestných peňažných tokoch vedieť, ale mlčal," uviedli socialisti vo svojom vyhlásení. MSZP uvažuje o tom, že celú záležitosť by mal prerokovať parlamentný výbor pre národnú bezpečnosť. To by mohlo byť pre súčasnú opozíciu veľmi nepríjemné. Minister pre tajné služby v Orbánovej vláde Ervin Demeter poprel, že pred štyrmi rokmi mal informácie o obchodoch s irackou ropou. Vtedajší šéf diplomacie János Martronyi vtedy v parlamente tvrdil, že je to celé len novinárska kačica.
Királyová si peniaze získané za ropu zaslúžila za prejavy podpory Husajnovmu režimu. Zorganizovala napríklad niekoľko akcií solidarity s bagdadským režimom, demonštrácie v Budapešti a pred americkou vojenskou základňou v juhomaďarskom meste Taszár. Vydávala tiež brožúrky podporujúce iracký režim a viedla kampaň na podporu Saddáma Husajna aj v zahraničí. Podľa provládneho denníka Népszabadság navštívila Kiráylová s týmto cieľom aj Bratislavu, Brusel a Viedeň. V rokoch 1999 až 2001 navštívila Irak dovedna dvadsaťkrát. Niektoré maďarské médiá sa domnievajú, že Orbánova vláda sa snažila celú záležitosť zamlčať, aby si udržala náklonnosť krajnej pravice.
Opozičná Maďarská občianska aliancia FIDESZ všetky obvinenia odmieta a žiada prešetrenie celého prípadu v parlamentnom výbore. "Socialisti chcú za každú cenu zamiešať do celého prípadu bývalú Orbánovu vládu. To sa im však nepodarí," uviedol exminister Demeter.
Ako je známe, iracký denník al-Mada uverejnil koncom januára informáciu, že Saddámov režim sa podobnou formou odvďačil za podporu asi 300 politikom, organizáciám a politickým stranám z celého sveta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:16