StoryEditor

Fondu chýba šéf, eurozóne partner

16.05.2011, 00:00

Medzinárodný menový fond dostal cez víkend poriadne tvrdý úder. Jeho šéfa, Dominiquea Straussa-Kahna, totiž v sobotu zadržala polícia na newyorskom medzinárodnom letisku J. F. Kennedyho pre obvinenia zo sexuálneho napadnutia chyžnej z hotela Sofitel. „Zistili sme, že je na palube lietadla Air France. Lietadlo zdržali a Straussa-Kahna zaistili a vzali do väzby kvôli výsluchu,“ povedal agentúre Reuters hovorca newyorskej polície Paul Browne. Významného finančníka tak už začala polícia stíhať za pokus o znásilnenie, obmedzovanie slobody a sexuálne motivovaný trestný čin. Straussa-Kahna nechráni imunita, a tak sa musí spovedať americkým úradom, za čo mu v prípade odsúdenia hrozí až dvadsať rokov za mrežami.

Jeho zatknutie však prichádza v čase, keď to jeho úrad najmenej potrebuje. V súčasnosti totiž rieši dlhovú krízu Grécka a ďalších krajín eurozóny.

Chyžná v nemocnici
Šéf MMF býval v luxusnom newyorskom hoteli, kde údajne k celému incidentu došlo. Chyžná podľa agentúry AP vošla do finančníkovej izby, kde sa na ňu nahý vrhol a snažil sa ju dotiahnuť do postele. Žena sa mu snažila utiecť do haly, kde ju napadol a strhol na zem. Personál hotela neskôr zavolal políciu, no šéfovi medzinárodnej organizácie sa podarilo utiecť. Údajne bez mobilného telefónu a osobných vecí. „Chyžná tvrdí, že ju násilne napadol, zamkol v izbe a sexuálne obťažoval,“ potvrdil Browne.

Celý incident však podľa mnohých pôsobí ako negatívna reklama pre fond. „To, že má Strauss-Kahn osobné problémy, hádže na MMF zlé svetlo. A to aj v prípade, že by sa ukázalo, že to nie je pravda,“ potvrdila pre HN analytička Markéta Šichtařová.

Hrozba pre eurozónu
Rokovania sú zrušené,“ povedal pre agentúru Reuters nemenovaný nemecký vládny činiteľ k včerajšej plánovanej schôdzke šéfa MMF a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o Grécku. Práve to zrejme bude potrebovať budúci rok ešte ďalšie úvery, inak mu hrozí bankrot. Podobne sa mal Strauss-Kahn zúčastniť aj na dnešných stretnutiach s ministrami financií eurozóny. Práve na týchto schôdzka totiž prebiehajú najdôležitejšie rokovania o pôžičkách a otázkach ďalšieho „prežitia“ niektorých členov eurozóny. Únia sa tak bude musieť dočasne spoliehať na svoje sily. Do Nemecka totiž včera MMF nevyslal ani šéfovho zástupcu.

Ohrozené MMF
V ohrození je však aj samotná medzinárodná organizácia. Strauss-Kahn totiž stojí v čele úradu už od roku 2007 a na budúci rok sa jeho funkčné obdobie končí. Podobne sa totiž už tento rok končí aj funkčné obdobie „dvojke“ vo fonde, Johnovi Lipskemu. Ten totiž pred niekoľkými dňami oznámil, že v auguste po vypršaní mandátu končí. Práve toto vyvoláva obavy v možného vákua vo vedení organizácie, ktorá schvaľuje krajinám v problémoch miliardové úvery a v súčasnosti je zároveň kľúčovým hráčom v boji proti dlhodobej kríze v eurozóne. „Ľudia sa už na MMF nemusia pozerať ako na kompetentnú inštitúciu,“ dodala Šichtařová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:47