StoryEditor

Stalin, Brežnev... Putin

05.10.2011, 00:00

Najsilnejší muž Ruska Vladimir Putin vyťahuje do boja o Kremeľ zbraň ťažkého kalibru. Úplne otvorene sa chystá využiť nostalgiu Rusov za sovietskymi časmi, keď mali pocit, že žijú v absolútnej svetovej veľmoci. Tento pocit im chce vrátiť a vybudovať nové impérium, podľa jeho vlastných predstáv ešte mocnejšie a obávanejšie ako Sovietsky zväz. Pre zdanie demokracie mu vymyslel už aj názov – Eurázijská únia, ktorá má združovať štáty bývalého ZSSR.

Putin tvrdí, že má ísť o akúsi protiváhu Európskej únie. Akékoľvek porovnanie s EÚ je však v jeho prípade utópia. Pustiť k rozhodovaniu všetkých členov vrátane tých najmenších jednoducho nie je štýlom politiky súčasného ruského premiéra. Platí to prakticky od jeho vstupu do politiky. Očakávať, že sa to zmení po jeho návrate do kresla prezidenta, by bolo čírou politickou naivitou. Aj keby Kirgizi či Tadžikovia uverili jeho sľubom, Eurázijská únia by stále mala oveľa bližšie k Sovietskemu zväzu, než k našej EÚ. O žiadnych demokratických metódach by nemohlo byť ani reči, o všetkom by sa rozhodovalo len a len v Kremli. Presne v štýle dobre známej a osvedčenej politiky o vás bez vás, ktorá v minulom storočí priniesla Európe veľa zla.

Naznačuje to nakoniec už aj to, akým spôsobom sa vracia k moci Putin, ktorý rozpad Sovietskeho zväzu označuje za najväčšiu katastrofu 20. storočia. Tomu, kto vie čítať medzi riadkami, však jeho sľuby ľuďom znechuteným z úpadku ruskej hegemónie musia naháňať strach. Prezrádzajú totiž, čo môže byť skutočným cieľom tohto muža. Vrátiť na steny Kremľa portréty Stalina a Brežneva a hneď vedľa nich zavesiť svoj vlastný.
Pavel Novotný, vedúci zahraničnej redakcie HN

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:25