StoryEditor

Dobrá správa pre Grécko. Nemci schválili euroval

29.09.2011, 12:30
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Aktualizované | Nemeckí poslanci schválili rozšírenie záchranného fondu.

Nemeckí poslanci schválili rozšírenie záchranného fondu, z ktorého bude vyplácaná pomoc zadlženým štátom eurozóny, ako je Grécko.

Pre zvýšenie eurovalu a posilnenie jeho právomocí sa vyslovila veľká väčšina zákonodárcov, vrátane dvoch hlavných opozičných strán. Ich hlasy nakoniec vládna koalícia kancelárky Angely Merkelovej nepotrebovala a sama mala dokopy tesnú väčšinu, nad ktorou pred schvaľovaním viseli otázniky.

Za bola aj opozícia
Nemci do Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) prispievajú najviac zo všetkých krajín menovej únie a jeho šéfka vlády patrí k hlavným obhajcom pomoci štátom v dlhových problémoch. Na výsledok hlasovania v Spolkovom sneme preto napäto čakala celá eurozóna. V piatok bude rozšírenie fondu schvaľovať horná komora nemeckého parlamentu, Spolková rada, a aj tam sa čaká súhlas.

V dolnej komore sa dnes pre vyslovilo 523 nemeckých poslancov, 85 hlasovalo proti a traja sa zdržali. Vo vládnom tábore návrh podporilo 315 zákonodárcov, čo je o štyri viac, než Merkelovej stačilo k vlastnej väčšine. Ak by ju nezískala a bola závislá na hlasoch opozície, vyzvali ju nevládne strany už vopred k rezignácii.

Viac ako 200 miliárd
Celkové finančné garancie v záchrannom fonde majú byť podľa júlovej dohody predstaviteľov eurozóny zvýšené na 780 miliárd eur, aby fond mohol poskytovať pôžičky v pôvodne zamýšľanom objeme 440 miliárd eur. Zároveň má EFSF získať niektoré nové právomoci.

Nemecko je ako najväčšia ekonomika eurozóny aj najväčším prispievateľom do EFSF. Podiel jeho garancií má vzrásť zo súčasných 123 miliárd eur na 211 miliárd. To sa však nepáči väčšine nemeckej verejnosti, kde rastie neochota pomáhať štátom, ktoré sa do dlhových problémov dostali svojou neuváženou fiškálnou politikou.

Áno od viacerých
Z členských krajín eurozóny už zvýšenie efektivity eurovalu schválilo 10 štátov - Belgicko, Francúzsko, Grécko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Portugalsko, Španielsko, Slovinsko a Fínsko. Ešte dnes by sa malo hlasovať v Estónsku a v piatok v Rakúsku.

Cyperský kabinet odobril zmeny v EFSF v utorok 27. septembra. Musí ich však ešte schváliť parlament, čo sa očakáva do polovice októbra. Maltský parlament má do 3. októbra prázdniny a termín hlasovania zatiaľ nie je stanovený.

Holandská vláda na väčšinu zmien nepotrebuje parlamentný súhlas. Chce však získať politickú podporu a preto záležitosť predloží začiatkom októbra parlamentu.

Slovenská vládna koalícia sa dohodla, že slovenský parlament bude o reforme eurovalu hlasovať ako posledný. Má sa to však stať pred najbližším summitom lídrov EÚ, ktorý sa bude konať 17. a 18. októbra.

01 - Modified: 2005-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peniaze pre Áziu 02 - Modified: 2005-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Atak na Zajacovu reformu -- všetko je v rukách súdu 03 - Modified: 2005-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skryté riešenie pre SND
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:35