StoryEditor

Naše simulátory vrtuľníkov bodujú v Iraku aj Afganistane

26.05.2011, 00:00

Irackí a afganskí vojaci budú už onedlho "lietať" na slovenských simulátoroch bojových vrtuľníkov. Postarala sa o to trenčianska firma VRM, ktorá v spolupráci s americkým partnerom vyrába špeciálny simulátor ruskej helikoptéry Mi-17. Práve tento simulátor vyhral v tendri, ktorý vypísali Spojené štáty v rámci pomoci irackej armáde. "Hotový simulátor sme pred pár dňami vyviezli do Iraku, kde sa celý systém nainštaluje. Už na jeseň sa začne výcvik prvých irackých pilotov a technikov," hovorí pre HN poradca generálneho riaditeľa spoločnosti VRM Pavol Grman.

Irak a Afganistan
Práve Trenčanom sa podarilo presvedčiť agentúru amerického ministerstva obrany, že sú najlepší z osmičky kandidátov na lukratívny biznis. Nezostane však iba pri Iraku -- na ceste je už niekoľkomiliónová transakcia na dovoz simulátora aj do Afganistanu.

Slovensko-americký výrobok má Američanom ušetriť niekoľko miliónov, keďže náklady na výcvik vojakov v reálnej helikoptére sú niekoľkonásobne vyššie. Na simulátore sa dajú nastaviť výcvikové parametre zahŕňajúce napríklad silný vietor, sneh, prašné prostredie či dážď. Okrem toho sa dajú nacvičiť aj krízové scenáre, ktoré nie je možné natrénovať v reálnom stroji.

Simulátor z Trenčína už predtým bodoval v niekoľkých krajinách Afriky, Ázie a nedávno aj Latinskej Ameriky. "Napriek tomu najväčší úspech zažívame v Spojených štátoch, ktoré sú rajom simulačných technológií," povedal Grman.

Do púšte i do hôr
Veľkou devízou je tiež skutočnosť, že VRM patrí do úzkeho okruhu vývojárskych firiem na svete, ktorých produkty sú zamerané primárne na ruskú vojenskú techniku. Paradoxom tak ostáva, že Američania si vybrali práve firmu, ktorá vyrába simulátor na helikoptéru ruského výrobcu. "Je úžasné, ako sa práve na tomto príklade dá poukázať na to, že vojenské súťaženie je dávno preč. Krajiny sa tak navzájom prepájajú," vysvetlil Grman.

Podľa jeho slov sú práve ruské vrtuľníky ideálne do púštnej krajiny ako Irak, či hornatých oblastí, aké má Afganistan. Extrémne teploty, vysoká nadmorská výška a nízke náklady na údržbu zohrajú úlohu v prospech ruských strojov. Američania tak po ôsmich rokoch od pádu diktátora robia nevyhnutné kroky, aby odovzdali zodpovednosť nad krajinou miestnym vojakom a policajtom. "Američania so spojencami sa časom chcú z oblasti stiahnuť a prenechať bezpečnosť nad oblasťou miestnym. Tí však musia byť špičkovo vycvičení a technicky zabezpečení," tvrdí Grman.

Jeho slová potvrdzuje aj skutočnosť, že len pred pár týždňami americký Kongres schválil rozpočet na druhú polovicu tohto roka, kde zoškrtal takmer sedem miliárd na armádu. Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:42