StoryEditor

Znásilňovanie a teror. Islamskí radikáli ukázali návod na mučenie žien

12.12.2014, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Radikáli z hnutia Islamský štát vytvorili návod, ako zaobchádzať so svojimi zajatkyňami. Stúpencom radia, za akých okolností je možné ženy týrať.

Radikáli z hnutia Islamský štát vytvorili návod, ako zaobchádzať so svojimi zajatkyňami. Svojim stúpencom napríklad radia, za akých okolností je možné "zverenkyňu" zbiť či znásilniť. Pravosť dokumentu, ktorý sa objavil začiatkom decembra, však zatiaľ nie je možné nezávisle overiť.

Dokument, ktorého úryvky zverejnil britský denník The Independent, obsahuje 27 tipov ako nakladať so zajatými manželkami alebo dcérami nepriateľov. Vytvorili ho údajne pracovníci "oddelenia výskumu" Islamského štátu, ktorého politiku nadvlády nad celým islamským svetom drvivá väčšina moslimských duchovných neuznáva.

Neveriace je týrať dovolené
Sunnitskí radikáli z Iraku a Sýrie uniesli podľa dostupných údajov asi 2 500 príslušníčok irackej komunity jezídov (prevažne Kurdky zo severného Iraku), ďalších 4 600 žien a dievčat je nezvestných. Podľa nedávno vydaného manuálu je zajatkyňu možné okamžite znásilniť - a táto možnosť sa vzťahuje aj na neplnoleté dievčatá - teda ak sú dostatočne fyzicky zdatné. Ak nie sú, džihádisti sa môžu tešiť iba pohľadom.

"Právo na tieto ženy nám dáva fakt, že sú neveriace. Môžeme sa ich zmocniť hneď, akonáhle ich imám medzi nás rozdelí," píše sa v pravidlách. Na podporu tohoto, že sex so zajatými ženami je v poriadku, prikladajú citáciu z Koránu.
"Šťastní sú tí veriaci, ktorí v modlitbách svojich sú pokorní, ktorí od planých rečí sa odvracajú, ktorí almužny rozdávajú, ktorí pohlavie svoje ochraňujú len pre manželky svoje či otrokyne; a nebudú za to pokarhaní," píše sa v citovanej časti svätej knihy moslimov.

Bite len kvôli disciplíne, nie pre radosť
S otrokyňami je podľa pravidiel možné aj obchodovať. Islamistom nič nebráni ani v predaji ženy, ktorá s nimi otehotnela. Bod číslo 19 potom podáva presný výklad otázky - čo s fyzickým násilím na otrokýňách.

"Povoľuje sa biť otrokyňu pre utuženie disciplíny, ale je zakázané deštruktívne bitie za účelom vlastného uspokojenia alebo mučenia. Zakázané sú tiež údery do tváre," uvádza príručka pre" majiteľa "zajatkýň.

Svoj príbeh opísala pre médiá aj Maját (nie je to jej pravé meno, pozn, red.), ktorú stúpenci Islamského štátu (IS) uniesli 3. augusta počas bojov pri irackom meste Sindžár. Od tej doby zostáva pod prísnym dohľadom svojich väzniteľov. Ich trýznenie je podľa všetkého veľmi prepracované.

Kontakt ako trest
Žene totiž dovolili komunikovať s okolím. “Vedia, že mi ešte viac ublíži to, keď budem rodičom popisovať, čo všetko mi robia," zverila sa Maját novinárom. Kontakt na reportérov talianskeho denníka La Repubblica jej dali rodičia, ktorí teraz žijú ako utečenci v Kurdistane.

Novinárov prosila, aby nikdy nezverejňovali jej pravé meno. "Hanbím sa za to, čo mi urobili. Časť mňa by najradšej zomrela hneď. Druhé ja však stále dúfa v záchranu a v to, že ešte raz objímem mojich rodičov," uviedla žena.
Islamisti ju spolu s ďalšou asi štyridsiatkou žien držia na neznámom mieste. Maját odhaduje, že unesené ženy môžu byť vo veku od 12 do 30 rokov. 

Neopísateľné utrpenie
 "Čo všetko nám robia? Príliš sa hanbím, na to, aby som o tom hovorila. Dokonca ani neviem, ako by som to mučenie opísala, "rozpráva. Ženy sú vraj 24 hodín denne držané v dome a strážia ich ozbrojené stráže. V dome je niekoľko "miestností hrôzy", kde sú ženy znásilňované rôznymi mužmi a mnohokrát za deň.

Život otrokýň 

"Zaobchádzajú s nami ako s otrokyňami. Vždy nás dávajú iným mužom. Niektorí prišli priamo zo Sýrie, "opisuje Maját a dodáva, že ak sa niektorá zo žien vzoprie ich nadvláde, je vždy zbitá. "Občas si prajem, aby ma ubili na smrť. Oni sú však v tomto zbabelci. Nikto z nich nemá guráž, na to aby ukončil naše utrpenie,"píše server The Independent.

"Občas ma napadajú aj myšlienky, že toto všetko nikdy neskončí. A ak áno, môj život zostane navždy pošramotený mučením. Aj keď prežijem, nemyslím si, že budem schopná vymazať túto hrôzu z mojej duše, "uzatvára svoje rozprávanie Maját a dodáva, že islamisti už stihli zabiť jej telo a teraz pomaly zabíjajú aj jej dušu.

Vyznávači diabla
Sunnitskí radikáli z Islamského štátu považujú jezídsku menšinu za vyznávačov diabla a snažia sa ju zlikvidovať. Pred pár dňami na etnické čistky v Iraku upozorňovala vo svojej správe aj organizácia Amnesty International.
Jezídov je v Iraku približne 500 tisíc, odhady sa však značne líšia.

Radikálne hnutie Islamský štát pôvodne pôsobilo len na severe Sýrie a Iraku, tento rok na jeseň však džihádisti ohlásili expanziu na Arabský polostrov a do severnej Afriky. Peniaze sa k nim dostávajú aj z ropných polí a rafinérií, ktoré ovládajú.
Ďalšie príjmy zaisťuje výpalné od kresťanov alebo práve obchod s otrokmi. 

V bojoch s islamistami zahynulo v novembri 5 000 ľudí
Islamský štát má len počas novembra na svedomí viac ako 2 000 mŕtvych. V bojoch, ktoré vedú vo svete islamskí radikáli z rôznych skupín, počas minulého mesiaca zahynulo vyše 5 000 ľudí. Ako informovala stanica BBC, asi 80 percent z nich je z Iraku, Nigérie, Afganistanu a Sýrie.

Najviac útokov a najviac mŕtvych pripadá práve na Irak. Na druhom mieste stojí Nigéria, sužovaná útokmi islamistov zo skupiny Boko Haram. Tretí medzi postihnutými štátmi je Afganistan, kde sa násilie pripisuje Talibanu.

Podľa riaditeľa ICSR Petera Neumanna je z údajov zrejmé, že extrémistické skupiny nemožno považovať za to isté, čo teroristickú sieť al-Kájdu. "Za smrť 60 percent obetí nesú zodpovednosť radikálne organizácie, ktoré s al-Kájdou nie sú prepojené a ktoré súperia o vodcovskú úlohu v tomto hnutí," podotkol Neumann.


zdroj: idnes.cz
snímky: Reuters

 

01 - Modified: 2007-01-22 14:49:00 - Feat.: 0 - Title: Hollywood bojuje o Litvinenka
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:37