Taliansky minister vnútra Angelino Alfano.
StoryEditor

Neapol nezvláda boj medzi gangmi mafiánov, vláda tam posiela vojakov

17.02.2016, 07:46
Autor:
redred

Talianska vláda sa rozhodla vyslať do Neapola 250 vojakov, ktorí majú v juhotalianskej metropole zasiahnuť proti miestnym zločineckým gangom, ktoré sa jednotne nazývajú Camorra. Informoval o tom minister vnútra Angelino Alfano s tým, že je potrebné zastaviť ich vplyv v Kampánii.

Ako uviedol Alfano, ide o „odpoveď štátu“ na nedávny vzostup Camorra, ktorá v Kampánii šíri násilie, píše taliansky portál La Repubblica. "Vyslané jednotky budú zasahovať s väčšou silou proti násiliu, opätovnému nárastu kriminality a vnútorným sporom. Je nutné posilniť kontrolu nad danou oblasťou a zvýšiť dôveru obyvateľov v inštitúcie."

Dosiahli sme skvelé výsledky v boji proti mafii v Neapole. Celé generácie klanov sú vo väzení. Ale som nešťastný kvôli jednej veci. Kriminalita všade klesá, ale počet vrážd v Neapole sa zvyšuje. Musíme to zastaviť,“ povedal minister Alfano v rozhovore pre spravodajský portál Skytg24.

Dominantný gang v Neapole chýba

Odborník na taliansku mafiu Petr Kupka z Masarykovej Univerzity upozorňuje, že vnímanie gangu Camorra ako mafie je chybné. "Camorra nie je jednotná organizácia. Je to označenie pre rôzne zločinecké klany v Neapole a Kampánii, ktoré neustále vznikajú a zanikajú. Nejde o mafiu v zmysle, že tam sedí nejaký boss a riadi ľudí pod sebou."

Neapolské klany dlhodobo bojujú o nadvládu v uliciach aj malých zapadnutých uličkách, ktoré môžu byť strategicky dôležité pre riadenie celej oblasti. Hlavne chcú kontrolovať ilegálny obchod s drogami a zbraňami.

"V Neapole a okolitých provinciách existuje najmenej sedemdesiat kriminálnych gangov," povedal denníku La Stampa šéf polície Fausto Lamparelli s tým, že situácia je chaotická a aj zabehnuté mafiánske rodiny pociťujú obavy.

Pred pár dňami bol zatknutý jeden z čelných predstaviteľov zločineckého gangu Alessandro Giannella, ktoré ovládal oblasť Bagnoli na východe Neapola a vytvoril okolo seba vplyvnú a silnú skupinu.

Násilnejší a bezohľadnejší

Podľa talianskych médií bol zastrelený aj ďalší z vplyvných mafiánov. Podľa Kupku dochádza ku krvavým stretom práve preto, že nie je na scéne žiadny dominantný gang a klany bojujú o teritórium.

Od začiatku roka bolo v oblasti zabitých najmenej trinásť ľudí, mnohokrát z toho dôvodu, že sa priplietli do prestrelky medzi gangmi.

Policajtom sa síce podarilo zadržať množstvo hlavných predstaviteľov Camorra, podľa odborníkov sú ale rýchlo nahrádzaní mladšími mafiánmi, ktorý majú približne dvadsať rokov a sú často aj násilnejší a bezohľadnejší.

"Situácia, kedy sa mladí ľudia pridávajú ku gangom, ukazuje na iný problém v Kampánii a to veľmi obmedzený pracovný trh, korupciu a klientelizmus. Gangy ponúkajú mladým možnosť rýchleho kariérneho rastu. Keď sa niekto narodí chudobným rodičom, je toto jediná cesta, ako si polepšiť," vysvetľuje Kupka.

01 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 04 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 05 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:40