StoryEditor

Za pádom dubajského lietadla v Rusku môže byť aj vzácny veterný úkaz

19.03.2016, 02:33
Autor:
ČTKČTK
Havária sa stala pri pokuse o pristátie v Rostove nad Donom. Na palube bolo 55 cestujúcich a 7 členov posádky.

Na letisku Rostov na Done na juhu Ruska sa skoro ráno zrútil Boeing 737-800 dubajských aerolínií Flydubai s 62 ľuďmi na palube. Nehodu, pri ktorej lietadlo minulo pristávaciu dráhu a po páde začalo horieť, podľa úradov nikto neprežil. Na palube boli prevažne Rusi. Nehodu zrejme spôsobilo nepriaznivé počasie na mieste, letisko zostáva uzavreté. Podľa experta sa lietadlo stretlo s veľmi vzácnym prírodným fenoménom.

Stroj letel z Dubaja v Spojených arabských emirátoch a patrilo nízkonákladovej spoločnosti Flydubai. Zrútilo sa asi 50 až 100 metrov vľavo od pristávacej dráhy v Rostove na Done, keď sa druhýkrát pokúšalo o pristátie. V tú dobu v Rostove panovalo búrlivé počasie s dažďom a silným vetrom.

Trasa dopravného lietadla podľa FlightRadar 24

Na letisku v Dubaji stroj štartoval o 22:37, pristátie v Rostove bolo plánované na 3:50 miestneho času (1:50 SEČ). Lietadlo sa po nehode rozpadlo na niekoľko kusov a začalo horieť. Na mieste pracujú záchranári, oheň sa už podarilo uhasiť. Letisko zostáva uzatvorené.

Oblastný vyšetrovací výbor uviedol, že je veľmi nepravdepodobné, že by nehodu mohol niekto prežiť. "Podľa prvých informácií bolo na palube 55 cestujúcich a sedem členov posádky. Všetci zomreli," spresnili neskôr vyšetrovatelia líšiace sa počty obetí. Pôvodne sa hovorilo len o 55 ľuďoch na palube.

Väčšina pasažierov boli Rusi

Agentúra DPA tiež s odvolaním sa na údaje spoločnosti Flydubai uviedla, že obeťami havárie sa stalo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Väčšinou to boli ruskí turisti, ktorí sa vracali domov. Okrem toho vraj bolo na palube osem Ukrajincov, dvaja Indovia a jeden Uzbek.

Diplomat z ruského generálneho konzulátu v Dubaji povedal agentúre Interfax, že dostal od leteckej spoločnosti Flydubai zoznam cestujúcich na palube havarovaného stroja. Medzi prevažne ruskými pasažiermi bolo podľa neho päť cudzích občanov, traja Ukrajinci, jeden občan Uzbekistanu a jeden z Indie.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby bola príbuzným obetí poskytnutá všetka pomoc a podpora.

Zlyhanie posádky, alebo techniky?

Zatiaľ nie je jasné, čo nehodu spôsobilo. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyšetrovací výbor uviedla, že najpravdepodobnejšou príčinou bola ľudská chyba, alebo technická porucha lietadla.

"Pracujeme teraz s dvoma teóriami, teda chybou pilota v súvislosti s nepriaznivým počasím, alebo technickou chybou," uviedla pre agentúru Interfax zástupkyňa vyšetrovateľov.

Nepriaznivé poveternostné podmienky zmienil aj uvedený ruský dioplomat v Dubaji. Podľa neho ešte pred haváriou lietadla spoločnosti Flydubai mali v Rostove pristáť tri ďalšie stroje, kvôli zlým meteorologickým podmienkam boli ale odklonené alebo sa museli vrátiť na východiskové letisko.

Roztrieštilo sa a začalo horieť

Let ruskej spoločnosti Aeroflot SU1166 z Moskvy a Českých aerolínií OK914 z Prahy boli odklonené do Krasnodaru, vzdialeného asi 250 kilometrov od Rostova. Lietadlo spoločnosti Turkish Airlines z Istanbulu sa muselo vrátiť na východiskové letisko.

Podľa správy stanice Rossija 24 chcel pilot prerušiť aj osudný druhý pristávací manéver. "V okamihu, keď chcel začať ďalší oblet, sa niečo stalo a stroj sa zrútil," povedal televízny spravodajca s odvolaním sa na vyšetrovateľov.

K rovnakému záveru dospeli aj experti na webe flightradar24, ktorý pracuje so satelitnými dátami. Boeing už vraj znovu začal stúpať, keď zrazu spadol z oblohy ako kameň.

K nehode došlo približne v 1.50 SEČ. Lietadlo sa po dopade na zem roztrieštilo na kusy, ktoré sú rozptýlené do vzdialenosti 1,5 kilometra. Následne sa vznietilo.

Hneď po úsvite začali trosky vraku prehľadávať tímy asi 700 záchranárov. Nájdené boli už obe čierne skrinky z lietadla, uviedol Interfax.

Spoločnosť FlyDubai prevádzkuje lety aj z Bratislavského letiska do Dubaja. V súčasnosti sú v prevádzke tri linky.

Veľmi vzácny prírodný fenomén

Podľa experta z meteorologického centra FOBOS sa lietadlo stretlo s veľmi vzácnym prírodným fenoménom - tryskovým prúdom vetra dosahujúcim až 100 km/h. Blíži sa tak sile hurikánu, píše portál Lidovky.cz.

Výkonný riaditeľ FlyDubai Ghaith Al-Ghaith zavrhol možnosť, že by mohlo ísť o teroristický útok. Piloti sa s kontrolnou vežou bavili o počasí, ktoré sťažovalo pristátie viac strojom. Tie však boli odklonené inam. Dispečeri na kontrolnej veži sa pilotov niekoľkokrát pýtali na ich viditeľnosť, uvádzali, že sa pohybuje okolo piatich kilometrov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu dorazil na miesto vyšetrovania. Podľa ministra dopravy Maxima Sokolova budú opravné práce na pristávacej dráhe trvať najmenej 10 hodín.

Kapitán lietadla Aristos Socratous bol pôvodom z Cypru. Bol to skúsený letec, ktorý mal na konte 5 700 letových hodín. Podľa vyjadrenia jeho priateľa pre grécky webový portál Star išlo o jeden z posledných letov 37-ročného Cyperčana. Najala ho totiž spoločnosť Ryanair a mal sa vrátiť na rodný ostrov spolu so svojou tehotnou manželkou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:46