Reuters
StoryEditor

Čína stavia desiatky nových sil pre jadrové rakety. Chce sa vyrovnať Amerike a Rusku

28.07.2021, 10:26
Autor:
ČTKČTK
Môže to znamenať, že po rokoch umierneného postoja chce Čína ukázať, že je ako ekonomická a technologická veľmoc pripravená disponovať arzenálom, aký majú Spojené štáty či Rusko.

V odľahlej púšti takmer dvetisíc kilometrov západne od Pekingu buduje čínska vláda nové zariadenie, ktoré bude podľa všetkého zahŕňať 110 sil pre jadrové rakety.

Je to druhé také miesto na uskladnenie a odpal nukleárnych rakiet, ktoré zbrojní analytici s pomocou komerčných satelitných snímok v posledných týždňoch v Číne odhalili, píše denník The New York Times.

Nové silá

Môže to znamenať, že po rokoch umierneného postoja chce Čína ukázať, že je ako ekonomická a technologická veľmoc pripravená disponovať arzenálom, aký majú Spojené štáty či Rusko. Alebo to môže byť zo strany Pekingu vyjednávací trik.

Nové silá sú očividne stavané tak, aby boli odhalené. Najnovšia základňa, kde stavebné práce začali v marci, leží vo východnej časti Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, neďaleko jedného z neslávne preslávených prevýchovných táborov pre Ujgurov v meste Cha-mi.

Základňu identifikovali minulý týždeň jadroví experti z Federácie amerických vedcov. Čína od svojej prvej úspešnej jadrovej skúšky v 60. rokoch minulého storočia po desaťročia udržiavala "minimálnu odstrašujúcu silu", čo podľa odhadu väčšiny zahraničných expertov znamenalo asi 300 jadrových zbraní.

To je menej ako pätina nukleárnych zbraní USA či Ruska. Zdá sa však, že za vlády súčasného čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga sa situácia mení.

"Výstavba síl pri Jü-mene a Cha-mi predstavuje zatiaľ najväčšie rozšírenie čínskeho jadrového arzenálu," uviedli vo svojej štúdii analytici Matt Korda a Hans Kristensen.

Čína podľa nich niekoľko rokov prevádzkovala asi dvadsiatku sil pre veľké rakety DF-5. S novou základňou pri Cha-mi a ďalšou, niekoľko sto kilometrov vzdialenou základňou pri Jü-mene, ich bude mať čínska vláda k dispozícii 230.

Základňu pri Jü-mene odhalili odborníci z Centra Jamesa Martina pre štúdium nešírenia jadrových zbraní a koncom minulého mesiaca o nej napísal denník The Washington Post.

Otázkou zostáva, prečo Peking svoju stratégiu zmenil. Je možné, že Čína teraz sama seba vníma ako hospodársku, technologickú a vojenskú veľmoc a chce disponovať arzenálom, ktorý tomuto postaveniu zodpovedá.

Môžu byť prázdne

Ďalšou možnosťou je, že sa Čína obáva stále efektívnejšej americkej raketovej obrany a tiež rýchleho rozširovania indického jadrového arzenálu, a túži po silnejšom odstrašovacom prostriedku.

Rusko navyše v poslednej dobe otestovalo nové nadzvukové a autonómne zbrane. Čína sa tiež môže obávať, že jej nepočetné rakety rozmiestnené na zemi by sa mohli stať ľahkým terčom útoku.

Vybudovaním viac ako 200 síl, v dvoch rôznych lokalitách, môže hrať s protivníkom hry - teda presúvať svojich 20 či viac rakiet na rôzne miesta a nechať Američanov hádať, kde práve v danom okamihu sú.

Je to metóda tak stará ako samotné preteky v jadrovom zbrojení. "To, že vybudujete silá, ešte neznamená, že ich všetky musíte naplniť raketami," hovorí expert na jadrové zbrane z Massachusettského technického inštitútu (MIT) Vipin Narang.

Prípadne môže Peking rakety využiť, ak bude zatiahnutý do rokovaní o kontrole jadrových zbraní s USA a Ruskom. K tomu chcel Čínu prinútiť už americký exprezident Donald Trump, keď odmietol obnoviť dohodu START s Ruskom, ak do nej nebude zahrnutý aj Peking.

Čínska vláda to vtedy odmietla s tým, že Američania by najprv museli zmenšiť svoj arzenál o štyri pätiny na úroveň toho čínskeho. Vláda prezidenta Joea Bidena nakoniec dohodu START s Ruskom obnovila, zdôraznila ale pritom, že v budúcnosti očakáva uzatvorenie nejakého druhu zmluvy aj s Čínou.

Pri virtuálnom prezeraní rozoklaných hôr a púští na severozápade Číny analytik Korda pátral po nafukovacích halách, ktoré sa vzhľadom podobajú tým tenisovým.

800 kilometrov štvorcových

Čínski inžinieri ich vztyčujú v mieste stavby podzemných raketových síl, aby skryli prebiehajúce práce.

Nakoniec ich objavili asi 100 kilometrov juhozápadne od Cha-mi. Nové silá sú od seba vzdialené asi tri kilometre a celkovo pokrývajú plochu takmer 800 kilometrov štvorcových.

Podobne veľká je aj základňa pri Jü-mene. Podľa Naranga ponúkajú nové raketové základne čínskej vláde "veľa možností".

"Čína tým prinúti Spojené štáty, aby zameriavali na mnoho síl, ktoré môžu byť prázdne. A môžu tieto silá pomaly zapĺňať, ak budú potrebovať rozširovať svoje sily. Prekvapuje ma, že už to neurobili pred desiatimi rokmi," hovorí Narang.

01 - Modified: 2024-04-26 08:44:26 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 05 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:01