Islamský štát stále ovláda veľký kus územia v Sýrii a Iraku. Ofenzívy, ktoré majú za cieľ oslobodiť ich hlavné bašty - Mósul a Rakku – ešte ani nezačali. Pokiaľ skupiny, ktoré by sa mali podieľať na oboch ofenzívach začnú bojovať medzi sebou, tieto rozhodujúce bitky by mohli byť odložené na neurčito. A aj ak nie, tieto ďalšie konflikty, ponechané nevyriešené, zvestujú regiónu dlhodobú nestabilitu. Vojenské zisky nie sú sprevádzané politickými riešeniami, čo spôsobilo chaos a dysfunkciu už pri vzniku Islamského štátu. V prípade, že súčasná vojna splodí nové vojny, Islamský štát ešte môže prežiť.Reuters
StoryEditor

"Teraz sa dostaneš do neba." Nemecký denník zverejnil komunikáciu teroristov

15.09.2016, 11:12
Autor:
ČTKČTK
Zo správ je zrejmé, že mladíka niekto na diaľku ovplyvňoval.

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung dnes zverejnil komunikáciu dvojice teroristov, ktorí v júli zaútočili v bavorských mestách Ansbach a Würzburg. Je z nej vidieť, ako sa oboch mužov, ktorí útočili v mene Islamského štátu (IS), snaží na diaľku ovplyvniť niekto, kto im dáva tipy, ako postupovať. Vyšetrovatelia vychádzajú z toho, že členovia IS cez internet vyhľadávajú osoby ochotné spáchať teroristický útok.

Sedemnásťročný Riaz Khan A. prišiel do spolkovej republiky vlani a po nejakej dobe dostal ubytovanie v nemeckej rodine neďaleko Würzburgu. Nikoho pritom nenapadlo, že mladík je fanatik, ktorý komunikuje s IS a ktorý je schopný zaútočiť sekerou a nožom na cestujúcich regionálneho vlaku.

Takto vyzerala podľa Süddeutsche Zeitung časť jeho komunikácie s človekom, ktorý bol podľa všetkého "inštruktorom" IS:

Zástupca IS: "S akou zbraňou plánuješ zabíjať?"

Riaz A .: "Nôž a sekera sú nachystané."

Zástupca IS: "Brat, nebolo by lepšie to urobiť autom?"

Riaz A .: "Neviem riadiť auto."

Zástupca IS: "Mal by si sa to naučiť."

Riaz A .: "To trvá."

Zástupca IS: "Škody by potom boli výrazne väčšie."

Riaz A .: "Dnes v noci chcem prísť do neba."

Dvojica bola opakovane v kontakte aj v deň útoku 18. júla. Riaz A. dokonca odoslal správu aj z vlaku smerujúcom do do Würzburgu, v ktorom neskôr vážne zranil niekoľko ľudí. "Začínam," napísal. "Teraz sa dostaneš do neba," znela odpoveď.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi 05 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:50