Reuters
StoryEditor

Urážky aj hrozba väzenia. Trump a Clintonová sa stretli v jednej z najdrsnejších debát v histórii

10.10.2016, 07:46
Na pretrase bol aj Trupmov škandál s oplzlým vyjadrovaním sa o ženách. Podľa prieskumov vyhrala Clintonová.

Jedna z najškaredších debát v histórii, označili politickí komentátori druhý televízny stret Donalda Trumpa a Hillary Clintonovej. Otázky kládli tentoraz diváci. Ostrú debatu vyvolala jedenásť rokov stará nahrávka, v ktorej Trump uráža ženy, aj e-mailová kauza Clintonovej. Podľa prieskumu debatu vyhrala kandidátka demokratov.

Kandidáti vošli na pódium s úsmevom, ale nepodali si ruky. Debatu potom v priestoroch Washingtonovej univerzity v St. Louis zahájili moderátori Anderson Cooper z televízie CNN a jeho kolegyňa Martha Raddatzová z kanála ABC News.

​Čoskoro začala vášnivá debata týkajúca sa nahrávky z roku 2005, v ktorej Trump urážal ženy. Podľa Clintonovej nahrávka ukazuje, kým Trump skutočne je a prečo nie je vhodným kandidátom na prezidenta Spojených štátov. Trump sa znova ospravedlnil s tým, že nie je hrdý na to, čo povedal, ale že to bola len "debata zo šatne".

Osobné útoky a hrozba väzenia

Zároveň obratom zaútočil na manžela svojej rivalky, exprezidenta Billa Clintona. "Moje sú slová, ale jeho sú činy," povedal Trump a poukazoval na obvinenia zo znásilnenia alebo sexuálnych návrhov, ktoré boli v minulosti proti Clintonovi vznesené. Trump sa zišiel so ženami, ktoré tieto obvinenia vzniesli, a pozval ich na debatu. Pri diskusii tak sedeli priamo v sále.

Nahrávka s oplzlými Trumpovými rečami bola zverejnená dva dni pred debatou. Republikánsky kandidát si za ňu vyslúžil mnoho ostro odmietavých reakcií nielen z tábora Clintonovej, ale aj od elitných republikánskych politikov či viceprezidentského kandidáta Mika Pencea. Celkom 16 republikánskych senátorov už podľa stanice CNN po zverejnení záznamu odvolalo svoju podporu Trumpovej kandidatúry.

Debata sa potom stočila k e-mailovej kauze Clintonovej. Trump sľúbil, že ako prezident svoju rivalku poženie k zodpovednosti za používanie súkromnej ​​e-mailovej adresy k pracovnej korešpondenciu v čase, keď bola ministerkou zahraničia.

Trump uviedol, že vo funkcii prezidenta poverí osobitného žalobcu, ktorý kauzu preverí. "Je strašne dobre, že niekto s temperamentom Donalda Trumpa v tejto zemi nerozhoduje," kontrovala Clintonová, čo Trumpa strhlo k ďalšiemu plamennému útoku: "Pretože to by ste bola vo väzení," povedal. Podľa neho Clintonová svojím správaním ohrozila národnú bezpečnosť.

Bývalá ministerka síce priznala, že používanie súkromného e-mailu bola chyba, ale zdôraznila, že neexistujú dôkazy, že by viedlo k úniku tajných informácií z ministerstva. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) Clintonovú za zaobchádzanie s tajnými informáciami v júli len pokarhal. "Beriem tajné materiály veľmi vážne," dodala v debate Clintonová.

Ako sa v debate skákalo do reči:

Demokratická kandidátka tiež obvinila Trumpa, že sa spája s Ruskom a podieľal sa na hackerských útokoch na Demokratickú stranu. "Možno, že je to preto, že Putina chvália, možno preto, že súhlasí s väčšinou vecí, ktoré Putin zamýšľa, možno len chce s Moskvou robiť obchody. Ja jeho dôvody nepoznám," povedala Clintonová a nabádala Trumpa, aby zverejnil svoje daňové priznanie, a odtajnil tak všetky svoje finančné väzby a vzťahy.

"Ja Putina nepoznám," odvetil Trump s tým, že nikdy počas kampane nespolupracoval s ruskou vládou.

Ohľadom zverejnenia daňového priznania čelí Trump dlhodobo kritike. Hoci to patrí k nepísanej tradícii kandidátov na prezidentský úrad, Trump tak doteraz neurobil. V debate povedal, že "zaplatil stámiliónové dane". Na otázku moderátorky však potvrdil, že využil svoje straty 916 miliónov dolárov, aby sa vyhol plateniu federálnych daní. Odmietol však povedať, koľko rokov dane neplatil.

Úsmevy do kamier a podanie ruky na záver

Trump s Clintonovou potom prešli cez niekoľko otázok k zdravotnej starostlivosti či kritériám výberu sudcov najvyššieho súdu. Trump sa rozohnil pri téme zahraničnej politiky USA v Sýrii.

"Ona hovorí o povstalcoch, ale nevie, kto povstalci sú. Vlastne všetko, čo kedy urobila v zahraničnej politike, bola chyba a katastrofa," zaútočil Trump na Clintonovú. Tá uviedla, že ako prezidentka by sa na Blízkom východe zamerala na špeciálne operácie, ktorých cieľom by bol vodca Islamského štátu abú Bakr Bagdádí. "Tiež by som chcela vyzbrojiť Kurdov," povedala demokratická kandidátka.

Po otázkach k domácej a zahraničnej politike prišila na záver otázka "Čo rešpektujete jeden na druhom?", čo vyvolalo ohlas v publiku. "Rešpektujem jeho deti, ktoré sú schopné a odhodlané," povedala Clintonová a za tento kompliment jej magnát poďakoval. "Ona je bojovník. Nekončí a nevzdáva sa," povedal na oplátku Trump a ukončil tým deväťdesiat-minútovou bitku.

Debata tak skončila prívetivejšie, ako začala, a kandidáti sa rozlúčili s úsmevom a podaním ruky. Komentátori serveru Politico napriek tomu označili ich televízne stretnutie za "vôbec najškaredšie". Pripomenuli, že Trump Clintonovú označil v priebehu vysielania za diabla a povedal tiež, že má "obrovskú nenávisť v srdci".

Obaja kandidáti sa opakovane označovali za klamárov. Pred novembrovými voľbami ich čaká ešte jedna televízna debata, posledná argumentačná bitka prebehne 19. októbra.

Otázky sa kládli i on-line

Debata sa konala dva týždne po prvom stretnutí prezidentských kandidátov, ktoré prilákalo k obrazovkám rekordných 84 miliónov ľudí. Pri druhej debate sa taký záujem nečakal, hoci má zaujímavejší formát.

Američania mali možnosť položiť otázky on-line a sami si zvoliť, ktoré sú pre nich najpálčivejšie. Na internetovej stránke, kam svoje otázky ukladali, bolo v piatok cez dvanásť tisíc otázok. Najviac hlasov získali otázky na držanie zbraní.

Priestor však malo predovšetkým publikum v sále, ktoré tvorili stranícky neangažovaní voliči vybraní výskumným inštitútom Gallup. Vo svojich otázkach neboli tematicky obmedzení a kandidáti mali dve minúty na odpoveď, až po ktorej mohli moderátori pokladať doplňujúce otázky. Clintonová pri svojich odpovediach často prišla k autorovi otázky a zodpovedala priamo jemu.

Clintonová je na tento typ diskusií zvyknutá a podľa komentátorov jej to hrá do kariet. Trump si na prípravu na debatu pozval guvernéra New Jersey Chrisa Christieho, ktorý je jedným z najlepšie hodnotených republikánskych diskutérov v debatách s verejnosťou.

Trump sa pred diskusiou sťažoval na moderátorské duo Roddatzová Cooper. Vraj je to ako "traja na jedného". Obaja moderátori sú ostrieľaní matadori. Roddatzová moderovala pred štyrmi rokmi viceprezidentskú debatu medzi Joeom Bidenom a Paulom Ryanom. Cooper, ktorý je jednou z tvárí stanice CNN, zase moderoval jednu z tohtoročných debát v primárkach.

Podľa prieskumu vyhrala Clintonová

V prieskume spoločností CNN a ORC približne 57 percent respondentov, ktorí sledovali priebeh debaty, odpovedalo, že zvíťazila Clintonová. Ako Trumpov úspech duel naopak hodnotilo len 34 percent opýtaných.

Demokratická kandidátka však napriek jednoznačnému percentuálnemu víťazstvu dopadla v prieskume o niečo horšie než v prvej debate z 26. septembra. Vtedy bolo o jej úspechu presvedčených až 62 percent z oslovených divákov.

Výsledky prieskumu podľa CNN úzko korešpondujú s postojmi voči jednotlivým kandidátom, ktoré mali respondenti už pred začiatkom nedeľňajšieho duelu.

01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:02