Reuters
StoryEditor

Po útoku na klub v Istanbule je najmenej 39 mŕtvych a 69 zranených. Strelec je stále na úteku

01.01.2017, 06:25
Autor:
chochoČTKČTK
V klube sa počas útoku nachádzali stovky ľudí.

Najmenej 39 mŕtvych a 69 ranených si podľa doterajších oficiálnych informácií vyžiadal nočný útok na istanbulskú diskotéku Reina, kde stovky ľudí zrovna oslavovali príchod nového roka. K masakre sa zatiaľ nikto neprihlásil, ani sa ešte nepodarilo dolapiť strieľajúceho útočníka.

Turecké úrady na atentát uvalili informačné embargo a povolili domácim médiám zverejňovať len oficiálne vyjadrenie vládnych predstaviteľov. Podľa tých sa zatiaľ podarilo určiť totožnosť 21 obetí, z ktorých väčšina - 15 či 16 - boli cudzinci.

"Pátranie po teroristovi pokračuje. Dúfam, že bude rýchlo chytený," povedal turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

Aj guvernér istanbulskej provincie Vasip Şahin hovoril o jedinom strelcovi z automatickej útočnej pušky, ktorý najprv zastrelil policajta a ďalšieho človeka pred vchodom do módnej diskotéky a potom náhodne pálil po ľuďoch vnútri.

"Divoko a nemilosrdne strieľal na nevinných, ktorí jednoducho prišli oslavovať Nový rok a pobaviť sa," povedal novinárom guvernér, podľa ktorého išlo o "teroristický útok".

Niektoré turecké médiá ale s odvolaním sa na očitých svedkov tvrdila, že strieľali dvaja muži hovoriaci údajne arabsky.

K útoku podľa stanice BBC došlo okolo 01:30 miestneho času, teda asi polhodinu pred stredoeurópsku polnocou. Diskotéka Reina je jedna z najvyhlásenejších v najväčšom tureckom meste. V okamihu masakru bolo vnútri do 700 ľudí a niektorí sa snažili zachrániť skokom do Bosporu.

"Než som mohla pochopiť, čo sa deje, zrútil sa na mňa manžel. Musela som odstrčiť niekoľko tiel, aby som sa mohla dostať von. Bolo to desivé," opísala jedna z návštevníčok klubu. Jej muž nakoniec vyviazol bez vážnejšieho zranenia, aj keď ho zasiahli tri výstrely.

Útoku nezabránila ani okolnosť, že v najväčšom tureckom meste boli vyhlásené prísne bezpečnostné opatrenia kvôli nebezpečenstvu teroristických útokov a nad bezpečnosťou silvestrovských a novoročných osláv bdelo do 17 000 policajtov.

Kto za útokom stojí, nie je jasné. Agentúra AFP pripomenula sériu predchádzajúcich atentátov, pripisovaných radikálnej organizácii Islamský štát, alebo separatistom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK).

BBC sa zmienila aj o nedávnej vražde ruského veľvyslanca v Ankare Andreja Karlova, ktorého zastrelil turecký policajt označujúci svoj čin za pomstu za ruské bombardovanie sýrskeho Aleppa.

Minulý mesiac pri dvoch explóziách pri futbalovom štadióne istanbulského klubu Besiktas zahynulo 44 ľudí. K útoku sa prihlásila radikálna kurdská skupina. Výbuchy a streľba na istanbulskom Atatürkovom letisku si koncom júna vyžiadali životy 45 ľudí. Podľa úradov stál zo týmto atentátom Islamský štát a traja páchatelia pochádzali z krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Americký prezident Barack Obama v reakcii na najnovšie krviprelievanie vyjadril sústrasť nad nevinnými obeťami. Zároveň ponúknuť Ankare americkú pomoc. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na twitteri vyslovil poľutovanie nad "tragickým začiatkom" roka. "2017 začína útokom v Istanbule," zdôraznila aj šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:35