Rusi raketami zaútočili na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rakety zasiahli nákupné centrum v ukrajinskom meste. Bolo v ňom viac než tisíc ľudí

27.06.2022, 16:45
28.06.2022, 08:57
Autor:
ČTKČTK

Ruské rakety v pondelok zasiahli zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine.

Počet obetí na životoch v ukrajinskom meste Kremenčuk, kde ruské strely zasiahli obchodné centrum, stúpol na 18. Oznámil to v utorok na Telegrame gubernátor Poltavskej oblasti Dmytro Lunin.

Pri útoku utrpelo zranenia ďalších 60 osôb, nezvestných je stále viac než 40 ľudí, uviedla ukrajinská prokuratúra.

image

Útok na zaplnené nákupné centrum ukazuje Putinovu krutosť a barbarstvo, reaguje Johnson

Predtým agentúra Reuters, s odvolaním sa na ukrajinské úrady, informovala o smrti 16 ľudí.

V nákupnom centre bolo viac ako tisíc civilistov. "Počet obetí si nemožno ani predstaviť," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prvej reakcii.

"Nebola to žiadna hrozba pre ruskú armádu. Nemalo to žiadnu strategickú hodnotu. Len sa ľudia pokúšali žiť normálny život," uviedol šéf štátu, ktorý sa ruskej ozbrojenej agresii bráni od konca februára. Rusko si podľa neho vybíja svoju zlosť nad vlastnou bezmocnosťou na obyčajných ľuďoch a bolo by zbytočné dúfať v primeranosť a ľudskosť z ruskej strany.

Zásah nákupného strediska v ukrajinskom meste Kremenčuk má na svedomí ruský bombardér dlhého doletu Tu-22 M3, ktorý vzlietol z letiska Šajkovka v Kalužskej oblasti a nad Kurskou oblasťou odpálil strely Ch-22, uviedlo velenie ukrajinského letectva. Rusko sa k ostreľovaniu Kremenčuku doteraz nevyjadrilo.

Podľa hasičov požiar v stredisku zachvátil viac ako 10-tisíc metrov štvorcových.

Miestne úrady zriadili mobilné policajné stanovisko, na ktoré sa majú obracať ľudia hľadajúci svojich príbuzných.

O údere ruských rakiet najskôr informovali starosta Vitalij Maleckyj a námestníčka ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová. Podľa tej sa zasiahnuté nákupné stredisko nachádza asi 300 metrov od stanice a bolo práve plné ľudí nakupujúcich potraviny, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Rusi podľa denníka opakovane ostreľovali miestnu rafinériu strelami s plochou dráhou letu a úplne ju zničili. To sa okamžite prejavilo v celej krajine tým, že začali chýbať pohonné hmoty, ktoré tiež prudko zdraželi.

Pod ruskou paľbou sa dnes ocitlo aj druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov na východe krajiny. Ostreľovanie si tam vyžiadalo prinajmenšom štyri životy a 19 zranených, medzi ktorými sú aj štyri deti, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleg Synehubov podľa denníka Ukrajinska pravda. Predchádzajúca bilancia mala troch mŕtvych a 15 ranených.

01 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 02 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 05 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:53