Kráter zanechaný vojenským útokom v meste Balakliia, ktoré nedávno oslobodili ukrajinské ozbrojené sily počas protiofenzívnej operácie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská porážka pri Charkove znamená obrat vo vojne, nie však jej koniec, myslí si Inštitút pre štúdium vojny

12.09.2022, 10:47
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský tlak v Charkovskej a Chersonskej oblasti stavia ruské velenie pred "strašnú časovú a priestorovú dilemu", keďže na sformovanie pevnej obrany pravdepodobne nemá dostatok záloh.

Oslobodenie takmer celej Charkovskej oblasti pri ukrajinskej ofenzíve z posledných dní je pre Rusko tvrdým úderom, neznamená však koniec bojov. Kyjev však úspešným protiútokom zvrátil priebeh vojny vo svoj prospech a iniciatíva prešla na jeho stranu, napísal vo svojom pravidelnom hodnotení americký Inštitút pre štúdium vojny.

Ukrajinský úspech pri bleskovej ofenzíve je výsledkom obratného plánovania a schopnosti maximálne využiť zbraňové systémy dodané Západom.

Rusov zastihli nepripravených

Dlhé diskusie a následné oznámenie protiofenzívy v Chersonskej oblasti na juhu odlákali významnú časť ruských jednotiek zo sektorov, na ktoré ukrajinské sily v posledných niekoľkých dňoch viedli rozhodujúce útoky, myslí si americký výskumný ústav.

image

ANALÝZA: Rusi majú obrovské problémy a ich bojaschopnosť sa znižuje. Delostrelectvo i letectvo zlyhávajú

Súčasná ukrajinská protiofenzíva pri Charkove vojnu neukončí, tvrdí ISW. Rusom sa podľa neho po jej kulminácii zrejme podarí obnoviť obrannú líniu a možno aj vykonať lokálne protiútoky. "Ukrajina bude musieť začať následné protiofenzívne operácie, aby dokončila oslobodenie Ruskom okupovaného územia. Vojna sa pravdepodobne pretiahne až do roku 2023," uvádza inštitút vo svojej analýze.

Pokračujúci ukrajinský tlak v Charkovskej a Chersonskej oblasti napriek tomu stavia ruské velenie pred "strašnú časovú a priestorovú dilemu", keďže na sformovanie pevnej obrany na rieke Oskil pravdepodobne nemá dostatok záloh.

image

Putina kritizujú najvernejší. K mizernej taktike sa otvorene vyjadril už aj Čečenský vodca

"Ukrajina zvrátila priebeh vojny vo svoj prospech. Kyjev bude zrejme čoraz viac určovať miesto a povahu hlavných bojov a Rusku sa bude čoraz častejšie stávať, že na rastúci ukrajinský fyzický a psychologický tlak (...) zareaguje neadekvátne," podotýka ISW.

Ukrajinci zmarili ruské plány

Britské ministerstvo obrany k tomu vo svojom dnešnom hodnotení vojnovej situácie na Ukrajine uviedlo, že rýchly ukrajinský úspech pri Charkove bude mať pravdepodobne významný dopad na ruské vojnové plány. "Väčšina (ruských) síl na Ukrajine je s veľkou pravdepodobnosťou prinútená k núdzovým obranným akciám," uviedlo britské ministerstvo.

image

Rusko môže byť porazené. Protiofenzíva sa vyvíja lepšie, než sa očakávalo, tvrdí​ ukrajinský minister obrany

Oslobodenie Izjumu podľa ISW znamená koniec nádeje Moskvy na splnenie jedného z deklarovaných cieľov invázie na Ukrajinu, a to dobytie celej Doneckej oblasti. Prípadný ruský úspech pri Bachmute v Doneckej oblasti, ak sa vôbec uskutoční, po strate Charkovskej oblasti na severe stratil akýkoľvek operačný význam.

Ruské jednotky v okolí Bachmutu a pri Donecku napriek tomu pokračujú v ofenzívnych operáciách, akoby si neboli vedomé nebezpečenstva ďalšieho ukrajinského postupu smerom na Luhansk, píšu americkí výskumníci. "Ruský prezident Vladimir Putin riskuje, že sa dopustí bežnej, ale smrtiacej chyby príliš dlhým vyčkávaním s vydaním rozkazu na posilnenie luhanskej časti frontu," dodáva ISW.

01 - Modified: 2022-09-12 08:42:52 - Feat.: 1 - Title: Tretia vlna rozpadu? Moskve hrozí, že z "denacifikácie" Ukrajiny bude nakoniec "dekolonizácia" Ruska 02 - Modified: 2022-09-12 07:01:51 - Feat.: 1 - Title: Kyjev otočil priebeh vojny. Súčasná protiofenzíva však ruskú inváziu neukončí, myslia si experti z USA 03 - Modified: 2022-09-12 07:00:37 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina a boj o dušu budúcnosti
01 - Modified: 2024-07-08 18:55:01 - Feat.: - Title: Pred ruským rezortom obrany v Moskve táboria príbuzní vojakov na Ukrajine. Požadujú stretnutie s ministrom 02 - Modified: 2024-07-08 18:03:16 - Feat.: - Title: Švédsko označilo Rusko za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu súčasnosti 03 - Modified: 2024-07-08 16:00:00 - Feat.: - Title: Oblasť, o ktorú Moskva a Peking vedú tvrdý súboj. Rusko tu bolo hegemónom, ale Čína ho vytláča 04 - Modified: 2024-07-08 15:33:12 - Feat.: - Title: Rusko bezohľadne útočí na civilné ciele na Ukrajine, tvrdí Borrell. Verí, že zodpovední sa dostanú pred súd 05 - Modified: 2024-07-08 13:13:24 - Feat.: - Title: Putin nenapadne členskú krajinu NATO, tvrdí Orbán. Trumpa označil za muža mieru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. júl 2024 22:51