StoryEditor

Tragická nehoda v Grécku: Po zrážke vlakov zahynulo 46 ľudí, desiatky sú zranené. Študenti išli do škôl

01.03.2023, 07:23
02.03.2023, 11:07
Autor:
ČTKČTK

Vo vysokej rýchlosti sa zrazil osobný vlak smerujúci z Atén do Solúnu s nákladnou súpravou. Vo vlaku cestovalo 350 ľudí.

Počet obetí utorkovej zrážky vlakov v Grécku vzrástol na 46, povedal dnes podľa miestnych médií hovorca hasičov. Podľa neho sa dnes ráno našlo v troskách sedem obhorených tiel. Denník Kathimerini však pripomenul, že v stredu panovali okolo počtu mŕtvych nejasnosti. Po nehode totiž niekoľko vagónov začalo horieť a identifikácia niektorých obetí je tak veľmi sťažená. Ide o najtragickejšiu železničnú nehodu v Grécku za niekoľko desaťročí.

image

Tragická smrť na koľajisku. Polícia vyšetruje smrť ženy v blízkosti zastávky Vinohrady v Bratislave

Nešťastie sa stalo pri meste Larisa v centrálnej časti krajiny, kde sa krátko pred polnocou SEČ zrazil vo vysokej rýchlosti osobný vlak smerujúci z Atén do Solúnu s nákladnou súpravou, ktorá išla zo Solúna do Larisy.

Niekoľko vagónov vykoľajilo a najmenej tri začali horieť. Mnoho cestujúcich utrpelo popáleniny. Medzi cestujúcimi bolo podľa miestnych médií veľa študentov, celkovo bolo vo vlaku asi 350 ľudí.

Obrovská rana

"Počuli sme obrovskú ranu. Bolo to strašných desať sekúnd. Prevracali sme sa vo vagóne, kým sme nespadli na bok, "opísal dvadsaťosemročný cestujúci Sterjos Minenis. Potom podľa neho vypukla panika a chaos. "Oheň, visiace káble, rozbité okná, kričiaci ľudia, uväznení ľudia," uviedol Minenis.

"Evakuácia cestujúcich sa odohráva vo veľmi ťažkých podmienkach vzhľadom na závažnosť zrážky oboch vlakov," opísal hovorca hasičov Vasilis Varthakojannis. Hasiči uviedli, že o nehode boli informovaní krátko pred utorkovou polnocou miestneho času (okolo 23:00 hodine SEČ).

Stanica Skai odvysielala zábery vykoľajených a ťažko poničených vagónov. Záchranári so svetlami na čelách v hustom dyme vyťahovali z vagónov kusy kovu, aby mohli hľadať uväznených ľudí, opísala AP. Podľa BBC na mieste zasahovalo okolo 150 hasičov a 40 sanitiek. So záchrannými prácami pomáha armáda.

Nefunkčný systém

Príčina nehody zatiaľ nie je známa. Polícia podľa gréckych médií vypočula dvoch zamestnancov železníc, avšak nikoho zatiaľ nezadržala. Grécka televízia ERT citovala šéfa združenia rušňovodičov, ktorý povedal, že elektronický systém, ktorý ich má varovať pred nebezpečenstvom, už roky nefunguje.

image

Tragédia pri Trenčíne: Zrútilo sa malé lietadlo, nehoda si vyžiadala štyri obete

"Nič nefunguje, všetko sa robí ručne. Na trati Atény - Solún sme v ‘manuálnom móde‘," povedal šéf združenia rušňovodičov. Taktiež agentúra Reuters uviedla, že grécky železničný systém potrebuje modernizáciu, mnoho spojov jazdí po jednokoľajovej trati a na mnohých miestach stále nie je inštalovaná signalizácia a automatické riadiace systémy.

Zranených v nemocniciach navštívil minister zahraničia Thanos Plevris, uviedla agentúra AMNA. Na miesto dnes má prísť aj grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Sústrasť pozostalým vyjadrila tiež šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"Moje myšlienky sú s gréckym ľuďom po tejto strašnej železničnej nehode, ktorá si vyžiadala v noci pri Larise toľko životov. Celá Európa smúti s vami. Želám tiež rýchle uzdravenie zraneným," napísala šéfka EK na Twitteri.

Tragická nehoda v Grécku sa stala tiež v roku 1972, keď pri čelnej zrážke dvoch vlakov zahynulo tiež pri Larise 19 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 03 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 04 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 05 - Modified: 2024-04-10 18:47:45 - Feat.: - Title: "Nevyhnutný krok." Nemecko a Grécko označili schválenie reformy azylového systému Únie za historické
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:42