trump flynnReuters
StoryEditor

Trump žiadal šéfa FBI o zastavenie vyšetrovania väzieb Flynna na Rusko, má dokazovať nahrávka

17.05.2017, 08:00
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident Donald Trump chcel po odvolanom šéfovi FBI Jamesovi Comeymu, aby zastavil vyšetrovanie bývalého Trumpovho poradcu Michaela Flynna, ktorý odstúpil kvôli väzbám na Rusko. Podľa denníka The New York Times (NYT) to vyplýva zo záznamu, ktorý si Comey nahral na februárovej schôdzke s Trumpom. Biely dom obvinenia poprel.

NYT tvrdí, že Comeyho záznam zachytáva jeho rozhovor s Trumpom v Oválnej pracovni z 15. februára, teda deň po Flynnovej rezignácii. Záznam vraj nepodlieha utajeniu a jeden z Comeyho spolupracovníkov prečítal jeho časť reportérovi denníka.

"Prezident nikdy nežiadal pána Comeyho ani nikoho iného o ukončenie akéhokoľvek vyšetrovania vrátane akéhokoľvek vyšetrovania zahŕňajúceho generála Flynna ... Toto nie je pravdivé alebo presné opísanie rozhovoru medzi prezidentom a pánom Comeym," zareagoval vo vyhlásení Biely dom.

​Trump Comeyho nečakane odvolal minulý týždeň v utorok. Médiá sa zhodujú, že za týmto náhlym krokom bol Trumpov odpor k vyšetrovaniu údajnej ruskej pomoci jeho kampani. Agentúra AP a denník The Washington Post napísali, že Comey minulý týždeň požiadal o nové peniaze na ďalšie vyšetrovanie tejto kauzy, čo mohlo Trumpa k jeho odvolaniu prinútiť.

Prezident však tvrdí, že Comeyho chcel pre stratu dôvery odvolať už dlhšiu dobu. Naznačil tiež, že možno disponuje vlastnými nahrávkami ich vzájomných rozhovorov. Vyšetrovanie údajného ruského zasahovania Trump označil za zbytočnú "šarádu" za peniaze daňových poplatníkov a "podvod" živený pomstou demokratov za prehru vo voľbách. Moskva akýkoľvek pokus o ovplyvnenie amerických volieb popiera.

​Flynn do roku 2014 viedol vojenskú rozviedku DIA, vlani potom Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaňou. Po Trumpová januárovom nástupe do Bieleho domu slúžil prezidentovi ako hlavný bezpečnostný poradca. Po 24 dňoch v úrade ale 14. februára odstúpil kvôli svojim nejasným väzbám na Rusko. Flynn totiž viceprezidentovi Miku Penceovi najskôr povedal, že pred prezidentskou inauguráciou nehovoril s ruským veľvyslancom Sergejom Kisljakom o amerických sankciách proti Rusku. Neskôr pripustil, že s Kisljakom rokoval a že to Penceovi nepovedal nedopatrením.

Flynnove styky s Rusi preveruje FBI, pozadím väzieb Trumpovho volebného štábu na Rusko sa zaoberá niekoľko výborov Senátu i Snemovne reprezentantov. Výbor amerického Senátu vyšetrujúci údajné ruskej zásahy do minuloročnej predvolebnej kampane uviedol, že s ním Flynn odmietol dobrovoľne spolupracovať.

01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 04 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 05 - Modified: 2024-04-30 17:56:20 - Feat.: - Title: Zlo postavíme pred spravodlivosť. Poľské orgány vyšetrujú zneužívanie moci za bývalej vlády, ohlásil Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:28