Záchranári pomáhajú obyvateľom presunúť sa na bezpečnejšie miesto po viacerých zosuvoch pôdy v indickom štáte Kerala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pri zosuvoch v Indii zahynulo najmenej 93 ľudí, desiatky zostávajú uväznené

30.07.2024, 07:13
30.07.2024, 15:28
Autor:
ČTKČTK

Záchranné úsilie komplikuje pokračujúci dážď, nestabilný terén a tiež skutočnosť, že sa zrútil hlavný most vedúci do hornatej oblasti, ktorú zosuvy pôdy zasiahli.

Bilancia zosuvov pôdy, ktoré v noci na dnes postihli juhoindický štát Kérala, stúpla na najmenej 93 mŕtvych; časť obetí záchranári vylovili z rieky Čalijar, ktorá preteká pod kopcovitou krajinou, kde sa nešťastie odohralo.

Miestne nemocnice ošetrujú vyše stovku zranených a minimálne desiatky ľudí zrejme zostali uväznené pod zosunutým bahnom, informovala s odvolaním sa na indické úrady a médiá agentúra Reuters.

Zachrániť a dostať do bezpečia sa podarilo zhruba 250 ľudí. Záchranné práce, na ktorých sa podieľa okrem miestnych obyvateľov a záchranárov aj viac ako 200 vojakov, pokračujú, ale marí ich silný dážď, nestabilný terén a zrútenie mosta, ktorý slúžil ako hlavná prístupová cesta do postihnutej oblasti.

"Plný rozsah škôd budeme schopní posúdiť až o niekoľko hodín," povedal BBC štátny minister A. K. Sazíndran.

image

Počet obetí po zosuvoch pôdy v Etiópii stále stúpa, OSN hlási takmer 260 mŕtvych

Postavili provizórny most 

Vojaci postavili provizórny lanový most, na ktorom sa na druhú stranu rieky dostávajú záchranári s nosítkami a ďalším vybavením.

"Malému tímu sa podarilo dostať cez rieku na miesto nešťastia, ale potrebujeme tam poslať oveľa viac ľudí, aby poskytli pomoc a zapojili sa do záchranných akcií," povedal novinárom V. Venu, vrchný tajomník vlády štátu Kérala a dodal, že mnoho ľudí je stále nezvestných.

Zábery z miesta nešťastia ukazujú záchranárov, ako sa predierajú medzi kameňmi a vyvrátenými stromami, zatiaľ čo sa okolo valí bahnitá voda. Na záberoch je tiež vidieť muž, ako sa snaží vyslobodiť z bahna, ktoré ho uväznilo až po prsia; záchranári sa k nemu napriek niekoľkým pokusom nedokázali dostať.

Podľa Rašída Padikkalparambana, miestneho obyvateľa, ktorý sa zapojil do záchranných prác, došlo v oblasti v noci na dnes miestneho času k najmenej trom zosuvom pôdy. Zosuvy zasiahli oblasť v okrese Vajanad, kde sa medzi dedinami rozkladajú plantáže čajovníka a kardamovníka.

Stovky ľudí môžu byť uväznené 

"Veľa ľudí, čo pracovali na plantážach a nocovali tu v provizórnych stanoch, je buď zavalených alebo nezvestných," povedal. Ďalší z miestnych obyvateľov, ktorého citoval spravodajský portál BBC News, dodal, že scény odohrávajúce sa v miestach zosuvu sú desivé. "Obávame sa, že stovky ďalších ľudí zostávajú uväznené v dedinách," dodal.

image

Kim Čong-un navštívil zaplavené oblasti pri hraniciach s Čínou

Podľa informácií agentúry Reuters žilo v zasiahnutej oblasti asi 350 rodín. Štát Kérala, ktorý patrí medzi najobľúbenejšie turistické destinácie, často postihujú povodne; pri jedných z najhorších v roku 2018 zahynulo takmer 400 ľudí.

Meteorológovia predpovedajú, že prudké dažde potrvajú najmenej celý dnešný deň. Už na pondelok vydali varovanie pred vytrvalým dažďom, kvôli ktorému úrady v niektorých častiach štátu uzavreli školy.

Počas monzúnového obdobia, ktoré trvá od júna do septembra, India pravidelne zažíva silné povodne. Monzúny sú kľúčové pre miestne poľnohospodárstvo, ale často pôsobia aj značné škody. Vedci varujú, že kvôli klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu začínajú byť monzúny nepredvídateľnejšie a chaotickejšie.

01 - Modified: 2024-09-05 08:29:56 - Feat.: - Title: Putin navrhol ako možných sprostredkovateľov mierového rokovania Brazíliu, Čínu a Indiu 02 - Modified: 2024-08-29 08:27:09 - Feat.: - Title: V indickom štáte Gudžarát zabili monzúnové dažde najmenej 28 ľudí. Meteorológovia bijú na poplach 03 - Modified: 2024-08-28 11:07:01 - Feat.: - Title: Intenzívne dažde zničili v Jemene tri priehrady, nezvestných je 24 ľudí 04 - Modified: 2024-08-28 10:30:36 - Feat.: - Title: Po zosuve pôdy vyvolanej lejakmi v Taliansku sú nezvestné dve osoby 05 - Modified: 2024-08-27 13:09:06 - Feat.: - Title: Módí povedal Putinovi, že podporuje rýchle a mierové ukončenie vojny na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 21:07