StoryEditor

Vypukla panika, bodali do všetkých naokolo, popisujú svedkovia chaos pri útoku

04.06.2017, 11:54
Autor:
ČTKČTK
Traja útočníci potom, čo vystúpili z auta, začali napádať nožmi s dlhou čepeľou chodcov na ulici Borough High Street.

Na mieste teroristických útokov v centre Londýna zavládol podľa očitých svedkov najprv chaos, veľa ľudí sa snažilo dostať do bezpečia v blízkych reštauráciách. Najmenej jedna taxislužba poskytovala ľuďom v núdzi bezplatné jazdy, píšu britské médiá.

Útok sa odohral na moste cez rieku Temžu a v niekoľko sto metrov vzdialenej štvrti Borough Market. Na moste London Bridge najskôr vošla biela dodávka vysokou rýchlosťou na chodník a zrazila niekoľko peších. Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, ktoré je plné reštaurácií a barov. Tam teroristi vystúpili a napádali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Na Borough Market potom teroristov zastrelila polícia.

​Šéf protiteroristickej jednotky Mark Rowley uviedol, že medzi chvíľou, keď dostal správu o voze, ktorý narazil do ľudí, a zabitím troch útočníkov ubehlo osem minút.

Spravodajkyňa BBC Holly Jonesová, ktorá bola v čase útoku na moste, uviedla, že vozidlo išlo rýchlosťou asi 80 kilometrov za hodinu, predtým ako narazilo do ľudí. "Prešiel napravo okolo mňa a potom zasiahol päť alebo šesť ľudí. Zrazil dvoch ľudí predo mnou a troch za mnou," povedala.

"Povedala by som, že štyria ľudia boli vážne zranení," uviedla Jonesová s tým, že všetkým z nich poskytovali pomoc záchranári. Medzi zranenými bola podľa nej aj Francúzka. Jonesová dodala, že si nie je istá, kam zmizli dvaja ľudia, s ktorými bola.

Svedkovia popisovali bielu dodávku, ktorá sa vyrútila na chodcov. "Vyzeralo to, že išlo o zámer tých ľudí prejsť," povedal agentúre Reuters konzultant Mark Roberts s tým, že videl ako auto zasiahlo asi šesť ľudí. "Bolo to strašné," dodal.

Miestny taxikár BBC povedal, že traja útočníci potom, čo vystúpili z auta, začali napádať nožmi s dlhou čepeľou chodcov na ulici Borough High Street.

Will Orton, ktorý bol v krčme blízko miesta útoku, povedal, že zrazu do krčmy začali pribiehať ľudia. "Vôbec sme nevedeli, čo sa deje," povedal. "Napadlo nás, že sa treba vonku niekto pobil. Potom sem začali pribiehať stovky osôb," dodal s tým, že ochranka po chvíli krčmu radšej zamkla. Vonku zavládol úplný chaos a ľudia, ktorí vybiehali do krčmy, hovorili, že vonku útočníci dobodali niekoľko ľudí, povedal Orton denníku The Guardian.

Bethany Atkinová, ktorá pracuje pre denník The Guardian, sedela v čase útoku v reštaurácii Boro Bistro na Borough High Street, čo je neďaleko od miesta, kde dodávka s útočníkmi havarovala. Sedeli sme pod mostom v reštaurácii a zrazu na slnečníky spadla suť, na moste havarovala dodávka, povedala.

"Zdvihli sme sa, všetci sa snažili utiecť. Videla som muža, ktorý krvácal. Neviem, ako veľmi bol zranený. Okamžite sme išli do reštaurácie a snažili sa nájsť bezpečné miesto, čo sa nám nepodarilo, tak sme vybehli von," povedala s tým, že vonku videla ďalšiu obeť. Bola asi 20 metrov od mosta v kaluži krvi.

Nemenovaný svedok BBC povedal, že videl, ako útočník bodol muža do krku. V krčme kam zranený prišiel, bola lekárka, ktorá sa mu snažila zastaviť krvácanie.

Gerard Vowls, ktorý pracuje pre denník The Guardian povedal, že videl ako jednu ženu na južnom konci London Bridge bodali traja muži. Keď sa útočníci priblížili k reštaurácii, kde sedel, začal na nich hádzať stoly, stoličky, fľaše v snahe ich zastaviť. Podobne sa vraj bránili aj ďalší hostia. "Stále na mňa išli s nožom... Chcem vedieť, či tá dievčina ešte žije. Chodím tu ulicami hodinu a pol a nemôžem zastaviť slzy," povedal.

Barman Alex Martrinez povedal, že sa polhodinu schovával v odpadkovom koši potom, čo útočníci prišli do podniku, kde pracoval.

Simon Thompson televízii Sky News povedal, že spoločne s ďalšími ľuďmi bežal asi 100 metrov a potom videl mnoho policajných áut a počul vytrvalú streľbu. Hodinu sa potom schovávali v pivnici reštaurácie, kým ho z miesta vyprevadila polícia.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 02 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch 03 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 04 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 05 - Modified: 2024-03-11 09:14:15 - Feat.: - Title: Londýnske Letisko Heathrow má za sebou najúspešnejší február. Počet cestujúcich prekonal úroveň spred pandémie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:55