StoryEditor

Homeopatia je de facto založená na mágii, tvrdí muž, ktorý bojuje proti šarlatánom

Ako to, že sa pavedami zaoberajú aj kapacity s akademickými titulmi?

Chystáte sa práve na akciu skeptikov Predávkovanie homeopatikami. Koľko ich zjete?
Koľko bude k dispozícii. Ono to však zvyčajne chutí, ako keď jete sladkastú sadru, takže zvládnem tak dve tuby.

Hrozilo by mi niečo, keby som zjedol pol kila?
Je v tom dosť cukru, takže by vás také množstvo možno prehnalo, ale inak to s vami ani nehne. Ako by ste zjedli vrece cukríkov. Nemajú žiadny účinok.

Usilujete sa o ich zákaz?
Nie, nemyslím si, že by bolo dobré zasahovať silou. Každý si musí urobiť rozhodnutie sám za seba, vnútiť mu ho palicou je zlá cesta. Veľký problém je v tom, že homeopatiká sú schválený liek. Za ich predpisovanie napríklad nemôže byť potrestaný lekár. 

Ako to?
Je to výnimka v zákone. Európska legislatíva ich obsahuje niekoľko. Medzi liekmi, kde nie je dostatok štúdií, je aj rad tradičných liekov napríklad na tlmenie kašľa, ktorých výrobcovia nemajú na požadované štúdie prostriedky. Potom ide napríklad o lieky na zriedkavé choroby, kde je málo chorých, takže takéto štúdie ani nemožno urobiť. A potom je tu výnimka pre homeopatiká a antropozofickú medicínu, čo je v podstate to isté. Používa natoľko zriedené roztoky, že v nich tie pôvodné látky už vlastne vôbec nie sú.

Tak prečo sú povolené?
Homeopatia vznikla v Nemecku a dlhodobo je tam populárna. V 60. rokoch to vyzeralo, že vymrie, ale neskôr zase prišla do módy. V Rakúsku sú profesori komplementárnej medicíny („doplnkovej“ medicíny, pozn. red.), ktorí sa na klinikách pri lekárskych fakultách venujú okrem iného aj homeopatii. Najväčší výrobca homeopatík potom sídli vo Francúzsku, kde je to čisto ekonomický záujem. Títo veľkí hráči presadili homeopatiu do európskej legislatívy.

A nefunguje pri homeopatikách aspoň placebo efekt?
My si stále predstavujeme, že placebo je nejaký magický všeliek. Lenže ide o veľmi dobre preštudovaný fenomén a až na pár výnimiek ovplyvňuje len prežívanie choroby. Cítime sa lepšie, ale choroba si ďalej prebieha prirodzeným spôsobom. Je, samozrejme, fajn placebo využiť, zmierňuje to utrpenie chorého. Placebo však môže byť aj nebezpečné, pretože môže zamaskovať zhoršovanie choroby. A pri niektorých chorobách trvá len istý čas, kým sú liečiteľné. Ak sa tento čas premešká, môže byť už pre chorého neskoro.

Psychosomatická medicína tvrdí, že placebo môže aj vyložene liečiť, či nie?
Keď sa do štúdií o efektivite placeba ponoríte, veľmi dobre vychádzajú tie, ktoré sa zaoberajú bolesťou. Placebo môže skutočne významne tlmiť bolesť, dokonca niektorí ľudia sú na takú placebo analgéziu dedične citlivejší než iní. Funguje to aj obrátene, trochu inými psychickými mechanizmami možno naopak, citlivosť na bolesť zvýšiť. Na placebo môžu dobre reagovať napríklad chorí na Parkinsonovu chorobu, lenže zmiernenie príznakov je len krátkodobé. Ale len čo sa dostanete k ďalším chorobám, štúdie naraz miznú. Alebo sú to vlastne len odkazy na nejaké legendárne práce z dávnych rokov. Keď sa k nim dostanete, tak zistíte, že len vágne opisujú, ako mal niekto päť potkanov, ktoré tak nejako reagovali spôsobom, ktorý je možné vzhľadom na neurčitý opis interpretovať všelijako.

Takže?
Homeopatia robí skôr menšie problémy, ľahkej zanedbanej chorobe väčšinou neublíži. Keď človeku rastie napríklad nádor, rýchlo si uvedomí, že tá hrčka mu nemizne a že je asi niečo zle. S homeopatiou sa teda rozlúči a neublíži si. Napriek tomu, čo sa týka počtu ľudí, ktorých takto nepriamo poškodzuje, patrí určite medzi hlavné pavedecké prístupy.

Panujú niektoré mýty aj priamo v medicíne?
Veľmi nebezpečný je napríklad mýtus o nutnom pozitívnom prístupe k chorobám. Keď má niekto nádor a udrží si pozitívny prístup, je to pre neho dobré, pretože život v beznádeji je krutý. Lenže je tu niekoľko zle urobených štúdií, ktoré tvrdia, že chorí s pozitívnym prístupom majú lepšiu šancu na prežitie. Výsledky, ktoré zdanlivo potvrdzujú vplyv pozitívneho prístupu na prežitie onkologických pacientov, boli natoľko bombastické, že sa čoskoro dostali aj do učebníc medicíny a psychológie. Bohužiaľ, v niektorých učebniciach pretrvávajú dodnes, aj keď niektoré z tých štúdií boli zopakované a vplyv pozitívneho prístupu na prognózu nepotvrdili.

A v čom je hlavne problém?
Môže to viesť až k násilnej snahe tlačiť chorých na rakovinu k tomu, aby boli čo najviac pozitívni, pretože potom sa im nádor nevráti alebo nezhorší. Lenže niektoré nádory sa často vracajú a nedajú sa vylie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 15:50