StoryEditor

Návrh novej koncepcie všeobecného lekárstva sa finalizuje. Schválenie očakávame čoskoro

30.05.2022, 18:00

Samotný návrh koncepcie obsahuje viaceré ucelené časti, ktoré sa týkajú, napríklad rozširovania kompetencií pre lekárov aj pre sestry, zmien spôsobu organizácie práce či posilnenia nelekárskeho personálu vo všeobecných ambulanciách.

Návrh novej koncepcie všeobecného lekárstva sa finalizuje, jej schválenie očakávame v druhom polroku

Dopyt po zdravotnej starostlivosti bude v nasledujúcich rokoch vzrastať. Už v roku 2019 sme mali 1,7 milióna polymorbídnych pacientov, očakávaný je 30-percentný nárast obyvateľov nad 70 rokov medzi rokmi 2022 a 2030.

Už teraz sa mení profil a náročnosť pacienta. Ak by neprišli noví všeobecní lekári a nezvýši sa produktivita terajších ambulancií, tak kapacitná priepustnosť pre Všeobecných lekárov pre dospelých (VLD)/Všeobecných lekárov pre deti a dorast (VLDD) zo súčasných 84 % pre VLD a 83 % pre VLDD poklesne v roku 2025 na 58 %.

Minulý rok ministerstvo zdravotníctva predstavilo odbornej verejnosti plán reformy všeobecnej ambulantnej starostlivosti rozdelenej do troch samostatných fáz.

Prvú časť plánovaných opatrení týkajúcich sa ustanovenia novej verejnej minimálnej siete a nenávratného finančného príspevku na zriadenie praxe v nedostatkových okresoch, o ktorý budú môcť požiadať všeobecní lekári a pediatri, ako aj poskytovatelia všeobecnej ambulantnej starostlivos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 17:08