StoryEditor

Prednosta internej kliniky: Nebolo by správne, aby sme sa vzdali zahraničných študentov

04.11.2022, 16:45

Ak chceme učiť medicínu tak, ako by sa mala, čiže čo najviac kontaktne, nemôžeme len zvyšovať počty študentov bez zmeny ostatných podmienok, hovorí prof. MUDr. Juraj Payer.

Blížia sa voľby dekana Lekárskej fakulty UK v Bratislave. O svojej vízii vedenia fakulty hovorí prednosta V. internej kliniky LF UK a UNB v ružinovskej nemocnici prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., MPH, FRCP, FEFIM.

Začala by som informáciou sľubom, že štát zafinancuje dodatočných 500 študentov medicíny ročne. Ako hodnotíte túto správu?

Je pravdou, že sme podobné výzvy v minulosti mali, aj sme prijali vyšší počet študentov. Platba sa týkala iba toho jedného ročníka, následné platby neprebiehali. Nemyslím si, že základný problém, prečo máme málo lekárov, je, že by málo lekárov absolvovalo lekárske fakulty.

Oveľa väčší problém je v tom, že tí študenti odchádzajú, pretože nemajú optimálne podmienky a okolité krajiny im ponúkajú oveľa lepšie príležitosti, atraktívnejšie pracovné prostredie aj finančné ohodnotenie. Ísť cestou extenzívneho zvyšovania študentov je jedna z možností, ale je to beh na dlhé trate, lebo tí, ktorých o rok prijmeme, skončia až po šesťročnom štúdiu.

Má ísť o zníženie počtu prijatých študentov zo zahraničia a ich nahradenie domácimi študentmi, čiže finančný rozdiel na študenta by doplatil štát. Súhlasíte s tým?

Nebolo by správne, aby sme sa vzdali výučby zahraničných študentov. Je to jedna zo súčastí úrovne, akou aj naša fakulta funguje. Za posledné roky sa zmenilo portfólio študentov. Dnes sú väčšinou z Nemecka, Rakúska, Poľska, sú to naozaj kvalitní študenti, ktorí majú vysoké nároky na vyučujúcich, beží to celé v anglickom jazyku. Aj nás pedagógov nútia viac študovať, byť lepší a zdokonaľovať sa v anglickom jazyku.

Zlepšuje to aj komunikáciu a integráciu fakulty v rámci zahraničného priestoru, jej kredibilitu. Nepochybne, má to aj finančný dosah. Bolo by veľmi pekné, keby sme nemuseli zahraničných študentov prijímať z finančných dôvodov, ale prijímali by sa iba z dôvodov, ktoré som povedal. Možno treba zdôrazniť jednu vec, podmienky v nemocniciach sú z roka na rok horšie.

Len v Univerzitnej nemocnici Bratislava bolo okolo 2 500 lôžok ešte pred desiatimi rokmi, ktoré boli plne obsadené. Dnes z nich nie je obsadených asi 900 z dôvodu chýbajúceho najmä stredného zdravotného personálu. My máme stále menej a menej možností kontaktne učiť. Neviem si teda úprimne predstaviť, že by sme všetkých zahraničných študentov automaticky nahradili slovenskými študentmi.

Zvládnu fakulty zvýšenie o 500 študentov?

Určite by k tomu mala...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-02 17:04:59 - Feat.: 0 - Title: Štát chce stovky medikov navyše. Ako to vidí vedenie lekárskych fakúlt a študenti?
01 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 02 - Modified: 2023-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Štítna žľaza na koreni jazyka či sklenené kosti. Aj to sú zriedkavé choroby. Kde sa u nás liečia?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
04. máj 2024 00:26